Страхува ли се мигрената от аспирина?

Страхува ли се мигрената от аспирина?Аспиринът е ефективен при мигрена и главоболие в не по-малка степен от новите препарати, коментират данните от ново проучване в  The American Journal of Medicine.
Изследователи от Медицинския колеж на Атлантическия университет на Флорида били провокирани да изследват ефекта на позабравения медикамент, който освен това е на достъпна цена и с добър профил на безопасност в сравнение с нови и скъпи лекарства, които често се оказват недостъпни за масата пациенти.
Научният екип прави анализ на всички качествени проучвания по темата и заключава, че високата доза ацетилсалицилова киселина е ефективна при пристъп на мигрена.
Те сравняват данните с тези за ефективността на суматриптана, ибупрофена и плацебо. Любопитното е, че ефективността на трите лекарства спрямо овладяването на мигренозния пристъп се оказва близка, но при аспирина той настъпвал по-бавно, в сравнение със суматриптана. Пациентите, взимали ацетилсалициловата киселина, по-рядко се оплаквали от странични нежелани реакции, отколкото от другите медикаменти. Освен това бил от полза и за овладяването на фоточувствителността, чувствителността към звуци и гаденето.
Екипът се опитал да разбере дали по-ниските дози аспирин, взимани регулярно, са от полза за предотвратяване на мигренозните пристъпи, но този ефект не се потвърждава категорично.
По думите на водещия изследовател проф. д-р Чарлз Хеннекенс, декан на Медицинския колеж на университета, ако аспиринът е 2 пъти по-слабо ефективен, но 10 пъти по-скъп и се предписва с рецепта, вероятно лекари и пациенти няма да се отнасят към него така пренебрежително.
Аспиринът е лекарство, което е използвано за овладяване на симптоми на болка, повишена температура и възпаления. По традиция в България го взимаме при настинка, мускулна треска и махмурлук. Специфичните състояния, при които се назначава, включват перидардит, ревматизъм, болест на Кавазаки.
От десетилетия се препоръчва редовният му прием в ниска доза за профилактика на сърдечносъдови инциденти при възрастни пациенти и при данни за тромбофилия. Част е и от профилактиката на някои репродуктивни състояния и се назначава дори при бременни жени до определен срок, под контрола на следящия им акушер-гинеколог.
През последните десетилетия излязаха много противоречиви данни от изследвания за ползата му в превенцията на инфаркта и инсулта. Потвърди се нежелателният страничен ефект при продължителен с години прием върху стомашната лигавица. Влошава астмата. Но също така се появяват все повече данни за положителния му ефект срещу развитието на някои видове рак, в това число срещу дебелото черво.
Води се нестреоидно противовъзпалително лекарство. Ефектът му при треска настъпва след около 30 минути.
Избягва се даването му на деца под 12-години при вирусна инфекция заради риска от Рей синдром.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД