Антигрипни хитрини за всеки

Антигрипни хитрини за всекиВ разгара на грипния сезон сме и със сигурност около вас, у дома или на работа, има поне един кашлящ, подсмърчащ или кихащ човек (а понякога и трите). Има ли начин да се предпазите и кои са мерките, които да вземете.
1. Мийте си ръцете
В сезона на грипа трябва да се превърнете в маниак на тема миене на ръцете. Кога? Ами винаги, когато смятате, че сте имали контакт с болен от грип. У дома това е много по-трудно, но трябва да сте старателни.
Добре е за грипния сезон да смените обикновения течен сапун с антибактериален, който измива по-добре.
2. Малките промени с голям ефект
Освежаването на въздуха в помещенията е задължително, когато има болен от грип. Проветряването трябва да е за поне 5 минути на всеки час-час и половина. Ако пък се отоплявате на климатици, не забравяйте често да почиствате филтрите.
У дома също е желателно да помислите върху някои дреболии, свързани с повишаване на хигиената. Като начало изтривайте дръжките на вратите с антибактериален препарат без изплакване. Също така е добре болният да не използва общата хавлия за ръце в кухнята и банята, ако имате такива.
Може и да ви звучи параноично, но след въздушно-капковия път, най-честото заразяване се случва чрез пипване с ръка на повърхност с вируса и пренасянето след това върху лицето (разтъркване на очи, устни, нос).
3. Започвайте всеки ден с цитрусов фреш
Витамин С е от тези витамини, които не могат да се натрупат в тялото, затова трябва да си осигурявате редовен прием. Най-добре е да започвате деня с цитрусов фреш, за да подсилите защитните сили на организма си. Ако купувате, а не си правите фреша, проверете дали няма добавена захар. Също така имайте предвид, че "полезността" на сока намалява 15-30 минути след изцеждането му. Така че, ако имате възможност, купувайте си сок, изцеден пред очите ви.
4. Намалете сладкото
Малцина знаят, но след като хапнете нещо сладко, за кратко след това организмът ви е с понижен имунитет. Затова, ако у дома някой е с грип, опитайте да спрете яденето на сладки неща поне за няколко дни. Така ще намалите риска от заразяване.
5. Спазвайте дистанция
Малко трудно условие, когато хората живеят в едно домакинство. Но все пак е добре да стоите по-настрани от болния. Отложете прегръдките и целувките. Ако има възможност, е добре дори да спите в отделни стаи.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД