Как да не позволим на цистита да помрачи празниците ни?

Как да не позволим на цистита да помрачи празниците ни?Предстоят ни най-топлите и семейни празници, които много от нас очакват с трепет през цялата година. Понякога обаче условията през студените месеци могат да благоприятстват развитието на цистит – състояние, от коeто голяма част от жените са застрашени. В този материал сме ви подготвили няколко практични съвета, които ще ви помогнат да се предпазите от цистит, както и да знаете какво да направите, ако все пак се случи.
Топлината през зимата
Когато навън е студено, обикновено нямаме
търпение да се приберем вкъщи и да се сгушим на топло. Отоплителните системи обаче често изсушават въздуха, както и кожата, очите и лигавиците на тялото ни. Това условие, допълнено от обстоятелството, че повечето от нас се покриват с много пластове дрехи и завивки, благоприятства създаването на влажна среда. Именно топлината и влагата са предпоставки за развитието на бактерии, които са и причинители на цистита. За да избегнете подобно стечение на обстоятелствата, проветрявайте често вкъщи и заложете на естествените материи за дрехите си, особено когато говорим за бельо.
По-малко вода
През зимата обикновено пием по-малко течности, но пък често залагаме на кафето, което допълнително дехидратира организма ни. Специалистите споделят, че ако не пием достатъчно вода, урината ни става по-концентрирана, а това може да раздразни уретрата и да създаде болка при посещение на тоалетната. Много важно условие, за да избегнете цистита, е и да не задържате урината, когато ви се ходи по малка нужда. По този начин бактериите престояват по-дълго в организма и стават по-опасни.
Случаят с настиналия кръст
Майките често повтарят на дъщерите си да носят дълги дрехи през зимата, за да не им “настине кръстът”. Това обаче важи по-скоро за бъбреците, които заедно с пикочния мехур, при студено време могат да станат уязвими за различни инфекции. Така че, както при повечето бабини съвети, всъщност има смисъл в това да пазите кръста си при зимни условия.
Начинът на хранене
През зимните месеци често ни се яде сладко и тестено, тези храни обаче също могат да създадат подходяща среда за инфекции в организма. Не е необходимо да се въздържате от празничните трапези, които ви очакват, по-скоро обърнете внимание на цялостното си хранене. Заложете на плодове и зеленчуци богати на витамин С и отново – не забравяйте хидратацията.
Нека обобщим: грижете се за условията у дома – проветрявайте често, пийте достатъчно течности, носете естествени материи, предпазвайте кръста си при излизане навън, съзнателно подбирайте менюто си, като залагате на свежи плодове и зеленчуци.
"Здравна поща", източник: woman.bg

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД