Антиоксидант в доматите подобрява спермата

Антиоксидант в доматите подобрява сперматаЛикопен, вещество, което се намира в доматите, има положителен ефект върху качеството на мъжките сперматозоиди, установи неотдавнашно проучване.
В тестове, проведени в университета в Шефилд, здравите мъже получават 14 мг биологично активна добавка (БАД) дневно, равна на две супени лъжици концентрирана доматена паста, за 12 седмици. В края на изпитателния период, както установяват учените, мъжете, приемащи добавката, подобряват качеството на еякулата. В опитите участват 60 произволно подбрани физически здрави мъже. Някои от тях са приемали хранителни добавки, останалите са получавали плацебо.
Лекарите отдавна призовават за активно проучване на проблемите на мъжкото безплодие, което
в 50% от случаите е причината партньорите или съпрузите да не могат да заченат дете. В момента съветите, дадени от Британската национална здравна служба на мъже в затруднено положение в тази област, се свеждат до поддържането на здравословен начин на живот и носенето на свободно, а не стегнато бельо. Напоследък обаче все повече се разглеждат теориите, че някои хранителни вещества също могат да помогнат.
Ликопенът (като витамин Е и цинкът в микроелементите, въздействието на които върху мъжкото безплодие е проучено по-рано) е антиоксидант, тоест предотвратява процеса на окисляване на клетъчно ниво и съответно предотвратява вредното въздействие на свободните радикали. Ликопенът също така помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания и някои видове рак.
Учените от университета в Шефилд използват хранителни добавки в своите изследвания, а не пресни домати, защото може да е по-трудно тялото да извлече всички полезни вещества от храните, отколкото от хранителна добавка. Освен това за тях е важно субектите да получават еднакво количество ликопен.
Мъжките сперматозоиди са подложени на лабораторен анализ преди началото на експеримента, след шест седмици и в края на изследването. Учените не откриват разлика в концентрацията на сперматозоидите на тези три етапа, но морфологията им (външна форма) е различна: делът на здравите сперматозоиди, както и тяхната подвижност са по-високи при тези мъже, които приемат ликопен.
Диетологът от университета в Шефилд д-р Лиз Уилямс, която ръководи изследването, коментира своите открития: "Това проучване не беше мащабно и трябва да го повторим в по-голям мащаб, но и тези резултати се оказаха впечатляващи. Следващата стъпка е да се повтори този експеримент с мъже, които имат проблеми със зачеването, за да видят дали ликопенът подобрява качеството на сперматозоидите им и дали може да помогне на двойките да заченат бебе и да избегнат инвазивно лечение на безплодие". "В момента не можем да даваме никакви съвети на мъжете. Винаги казваме: намалете консумацията на алкохол и яжте здравословна храна. Но това са общи препоръки", добави лекарят.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД