Как да хапваме тиква при диабет

Как да хапваме тиква при диабетКогато страдаш от диабет, е необходимо постоянно да контролираш стойностите на кръвната си захар, в противен случай заболяването се влошава и това носи редица други нови здравословни проблеми. Усложненията на диабета водят до сърдечносъдово заболяване, увреждане на нервната система, сериозни проблеми със зрението и бъбреците, предразположеност към постоянни кожни инфекции.
Не е лесно да се организира правилно менюто на диабетика
и още повече да се поддържа богатство на трапезата, с малко или много средства.
При всички случаи зеленчуците са подходяща храна и когато се консумират в сезона им, доставяме на организма си не само "гориво", "тухлички", но и специфични полезни нутриенти.
Сега е сезонът на тиквата. Подходяща храна ли е тя за диабетика? Със сигурност, да. Защото първо, е
нискокалорична – 42 ккал на 100 г сготвена тиква
второ, има ниско съдържание на захар и въглехидрати и в същото време, трето - е идеален източник на бета-каротин, популярен и като провитамин А (осигурява около 230% от препоръчителната му дневна доза!).
Тиквата също така съдържа витамин С, калций, желязо и ценните за нас фибри.
Гликемичният товар е система за класифициране на храните според съдържанието им на въглехидрати. Тази система показва не само количеството въглехидрати на порция от дадена храна, но и
какво влияние оказва тя върху стойностите на кръвната захар
след консумацията ѝ. Храни с гликемичен товар (GL) по-нисък от 10 имат минимално въздействие върху кръвната захар.
У нас е по-познато понятието гликемичен индекс. Стойностите на тази скала (0-100) ни показват какво е времето, за което въглехидратите се усвояват от организма и бързината на покачване на кръвната захар след консумацията на храната. За диабетиците подходящи храни са храните са с ниска стойност на гликемичния индекс. Това означава, че въглехидратите се разграждат бавно и се излъчва малко количество захар в кръвта за продължителен период от време.
Храните с висок гликемичен индекс
- това са най-вече богатите на захар и бяло брашно продукти, причиняват рязко покачване на кръвната захар.
Гликемичният индекс обаче не е така информативен колкото гликемичния товар, защото не дава информация за количеството на въглехидратите. Тиквата например е с висок гликемичен индекс – 75, но с нисък гликемичен товар – 3. Което означава, че, ако си хапнем бавно и с удоволствие порция тиква, това няма да се отрази кой знае колко на стойностите ни на кръвна захар. Но ако прекалим с количеството, това със сигурност ще се случи. Както с всички останали съдържащи въглехидрати храни - ключът за контрола на кръвната захар е в количеството, което се консумира.
Любопитното относно ефекта на тиквата от консумацията ѝ при диабет е, че нейни съставки
вероятно допринасят за намаляване на нуждата от инсулин
тъй като се повишава неговият синтез по естествен път. При друго изследване, се намира, че тригонелинът и никотиновата киселина в тиквата (вероятно те) благоприятстват понижаването на кръвната захар и имат противодиабетен ефект. При трето изследване пък се открива, че полизахаридите в тиквата и съединението пуерарин, извлечено от растението Pueraria mirifica, което се използва
в традиционната тайландска медицина
помагат за подобряване контрола на кръвната захар и инсулиновата чувствителност. Тези изследвания обаче са на предклинично ниво и все пак на тях не може да се залага все още много по отношение на човешкото здраве.
Традиционно българите консумираме тиквата печена, варена във вода или мляко, правим тиквеник... Тоест в повечето случая я поднасяме с високо съдържание на захар или рафинирано брашно, което е твърде неподходящо за човек с диабет.
Печената или варена тиква без захар е подходящият вариант
за консумация в този случай. Би могъл да се направи и тиквеник при условие, че не се добавя захар, корите не са много и са приготвени от пълнозърнесто брашно. Вариант са и супите с тиква. Биха могли да се намерят и подходящи рецепти за пай с тиква - съставките им може да включват повече протеини и мазнини, като протеиново брашно, бадемово мляко, ядки, ядково масло, както и чиа и дори супена лъжица мед за малко обогатяване на вкуса...
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД