Внимавайте с употребата на куркума!

Внимавайте с употребата на куркума!Куркумата е многогодишно тревисто растение от рода Куркума, достигащо височина до 1 метър, със силно разклонено коренище. Коренът на растението се използва както в медицината, така и в кулинарията.
Има силно изразен оцветяващ в жълто ефект благодарение на 2 – 5% съдържание на пигмента куркумин в корена и специфични вкусови качества, съдържа и 5% есенциални мастни киселини.
Напоследък куркумата се е превърнала в доста популярна подправка заради
всичките ѝ положителни качества. В същото време обаче учените са открили, че трябва да се внимава с нея.
Изследователи от университета в Станфорд са открили, че някои производители добавят олово към куркумата и така продуктът може да има невротоксичен ефект върху тялото.
Според учените производителят предприема такава стъпка, за да придаде на куркумата ярко жълт цвят и в същото време подправката да не повиши цената си.
По време на изследването учените сравнили обикновената куркума и тази с добавено олово.  Оказало се, че „развалената“ куркума е произведена в седем от деветте района на Бангладеш.
Хората от Бангладеш поглъщат този тежък метал заедно с куркумата, която добавят към храната и така той навлиза в кръвта.
Оловото е токсично за организма, тъй като води до развитие на сърдечно-съдови заболявания и влияе негативно на нервната система. Металът вреди на най-малките, тъй като организмът все още се развива и може да се достигне до когнитивно увреждане.
"Здравна поща", източник: zdrave.to

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД