Голямата лъжа за ползата от морските продукти

Рибата, отгледана в развъдници, я хранят с риба!?

Голямата лъжа за ползата от морските продуктиКак се отразява консумацията на риба и други морски обитатели върху нашето здраве? Морските дарове са много полезни за нашето здраве, това го знаем още от детството си. Но никой не си прави труда да обясни и признае, че през последните десетилетия тези “дарове” силно се промениха. Както всъщност и начинът им на употреба, например консумирането на суши. И в днешно време те наистина представляват сериозна опасност за здравето ни.
Всички знаем, че суровата или некачествено приготвена пресноводна риба може да е източник на паразити.
Но продължава да битува мнението, че в това отношение морската риба е съвсем безопасна. Това обаче е груба заблуда! Така например анизакидозата (зоонозна хелминтоза) засяга почти всички морски риби.
Личинки на кръглите червеи могат да се открият в стотици морски видове - треска, костур, а вероятността да се открият тези паразити в херингата на Северно море и Балтика е практически 100%.
Ако човек изяде парче сурова риба, заразена с живи паразити (което може да се случи в суши бар), го очаква прилошаване, повръщане, болки в корема, обрив, температура, диария, а след време - язва и прочее усложнения. Ако някой ви уверява, че в океанската риба няма паразити, че шеф-готвачът в суши ресторанта е японец и знае тайната на безопасността, ще ви разкрием още една “тайна”.
Япония заема едно от първите места в света по заболяемост от анизакидоза. Ако смятате, че “европейската” риба благодарение на високите си стандарти за качество не може да бъде опасна, значи са ви излъгали. Преди няколко години Норвегия с всички средства притискаше Украйна да промени своите норми за замразената риба. Оказа се, че норвежкият продукт не преминавал санитарен контрол за количеството паразити в тях. Украйна отстъпила, тъй като европейските партньори уверявали, че всички тези паразити в рибата все едно са мъртви, защото са замразени. Но има и нюан
Замразяването на рибата до минус 18 градуса по целзий води до гибел на всички личинки на паразита чак след 14 дни. Представете си, че производителят е решил да икономиса от дълбокото замразяване и не е спазил технологията? Ако наловената риба не се замрази веднага след улова, хелминтите от червата попадат в мускулната тъкан. Използването на скъпа, охладена, вместо замразена риба за приготвяне на суши е  сигурен начин да получите живи паразити в чинията си.
През последните години с голяма популярност се ползва “норвежки продукт”. Но тази риба само условно може да се сметне за морска, за което потребителят дори не се досеща. Тя просто е отгледана в развъдник, във ферма. Този продукт съдържа много химия и малко полза.
Според изследвания, публикувани в академичното научно списание “Science“, съдържанието на токсини и тежки метали в изкуствено отгледаната риба няколко пъти превишава нивото на тези вещества в сравнение с рибата, уловена в морето. Тук става дума за такива канцерогени като полихлориран дифенил и диоксин. Някои медици препоръчват да се ограничи употребата на “домашна” сьомга до един път на два месеца - така ще намалее рискът от ракови заболявания.
Имайте предвид и факта, че пъстървата и сьомгата в магазините се приемат за “червена риба” само благодарение на кантаксантина - изкуствен оцветител, който в големи дози може да предизвика проблеми със зрението. За производството на риба в развъдници използват също така антибиотици и хормон на растежа, а за борба с многобройните паразити - токсични медицински препарати.  
Някои хора са готови да се примирят с ниското качество на изкуствено отгледаната риба, смятайки че така спасяват дивата популация на рибите, силно заплашена от прекаления улов. Това е още една голяма пропагандна лъжа, произлязла от хранителната индустрия. Така например изследвания на канадски биолози показали, че количеството риба в популациите, които са в съседство с фермерски развъдници, е намаляло повече от два пъти за няколко години. Младата сьомга, мигрираща близо до развъдниците, има 9 пъти повече морски въшки (паразити по рибата), отколкото сьомгата в региони, където няма подобни развъдници.
Развъдниците се превръщат в огнища на инфекции и паразити, като в същото време използваните химикали и медикаменти за борбата с тях води до появяване на устойчиви и особено опасни за дивата риба форми.
Атлантическата сьомга почти е измряла - оказва се, че сега в природата има само един процент морска и океанска сьомга, другите 99% са селекционни риби от “домашни сортове”, развъждани в развъдници. Американският комитет по охрана на медикаментите и продуктите разглежда изискването на производителите за разрешаване на масово производство на генно-модифицирана сьомга, в която е присаден специфичен ген и тя расте 6 пъти по-бързо.
Нейното тегло може да надвиши обикновената атлантическа сьомга 13 пъти. И въобще не искат да говорят какво може да се случи в резултат на биологичното замърсяване на морето с такива мутанти. Най-голямото лицемерие обаче се крие в един незначителен факт - рибата, отгледана в развъдници, я хранят, познайте - с риба!?    
Ако си мислите, че изброените дотук опасности касаят само сьомгата, значи не знаете, че всякакъв род “кралски” скариди също попадат в магазините почти изключително от развъдници. На всичкото отгоре те понякога са значително по-опасни от рибата от развъдници, тъй като тези организми са способни да натрупват в себе си токсини в невероятно големи количества и често се отглеждат в замърсени води.
Още един мит, който дълго време се смяташе едва ли не за научна истина - морските организми не могат да бъдат носители на опасни за човека вируси. Оказва се, че морските продукти не просто могат да бъдат опасни, те предизвикват цели епидемии. Така например избухналата през 1988 г. в Шанхай епидемия от хепатит А е обхванала 300 хиляди души, а причината за нея била консумирането на сурови морски дарове.
Ежегодно в САЩ се регистрират до 23 милиона случая на заболявания, свързани с норовируси (вирусът Норволк, предизвикващ стомашно-чревно заболяване). И в тези случаи “заподозрени” са мекотелите. Тяхната употреба води до многобройни взривове на гастроентерит и хепатит в целия свят.     
Най-интересното е, че схемата за разпространение на такива инфекции е относително нова и напомня порочен кръг - човек изхвърля мръсни канализационни стоки в морето, лицемерно уповавайки се на “самоизчистване”, а след това неочаквано за самия себе си пипва “човешки” вируси от мекотелите, рибата, морския рак и скаридите. За учените такива случаи действително са неочаквани - дотогава, докато през 1988 г. в Испания бил описан случай на остър вирусен хепатит след употреба на ракообразни в храната. И никой дори не е подозирал, че това е възможно.
Вирусологът от Института по биология на южните морета Олга Степанова в разработката си “Екология на алохтонните и автохтонните вируси в Черно море” (алохтонни означава проникващи във водоема отвън, а автохтонни - местни, “аборигенни”) твърди, че пробите от водата и утайките, както и от мекотелите, рибата и ракообразните показали следното: до 87% от заразените с патогенни вируси са свойствени по-рано изключително на сухопътни носители.
Морските организми могат да се заразяват с “човешки” вируси. Установен факт е заразяването и заболяването от хепатит С на черноморски делфини. И обратното - известни са случаи на заразяване на хора с бяс от морски млекопитаещи. Въпреки че за рибите като източник на вирусни епидемии за човека е малко известно, съществуват предпоставки и за такава неприятна “еволюция”. В научната литература се съобщава, че някои видове риба предизвикват епизоотии при свинете, заразявайки ги с калцивирус.
Беларуските учени Воинов и Солухин извеждат хипотезата за ролята на вируси от зоопланктона в екологията на грипния вирус. Олга Степанова пише следното: “Вероятно у рибите има контакт и с грипния вирус при човека, тъй като употребата на сурова замразена риба е довела до заразяването с грип на ескимосите... Така че рибите, явявайки се важно хранително звено във водоемите, могат да се превърнат в резервоар на много вируси, които са потенциално опасни за другите организми, в т.ч. и за човека...”.
"Здравна поща", източник: zdrave.to

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД