Защо яйцата имат славата на протеинови бомби?

Защо яйцата имат славата на протеинови бомби?Яйцата са евтин източник на протеин, който осигурява растежа и развитието на всички телесни тъкани. Ето защо трябва да ги ядем по-често, независимо от количеството холестерол в тези протеинови бомби. Трудно е да се намери храна, отличаваща се с такава кулинарна гъвкавост като яйцето. То може да бъде приготвено по различни начини и е неизменна добавка към различни тестени изделия и кремове за торти и сладкиши.

В сто грама яйца се съдържат 150 калории, така че в зависимост от метода на приготвяне можем да ги наречем и диетична храна, пише македонският портал Арткухня.
Яйцето е единствената естествена храна, която запазва цялата си хранителна стойност при готвене с черупката. Най-малко калории ще внесем в организма, ако ядем яйце, приготвено сварено или поширано във вода, а броя им ще се увеличи значително, ако го изпържим в масло или го смесим с други калорични храни като бекон и сирене. Две трети от яйцето са нискокалоричен протеин (около 50 калории на сто грама), докато жълтъкът е основен източник на мазнини (около 350 калории на 100 грама).
Яйцето е отличен източник на протеини - на стотина грама има около 13% от тези важни вещества, които изграждат цялата телесна тъкан и са необходими за изграждане на мускулите. В същото време това е единствената натурална храна, която запазва цялата си хранителна стойност чрез варене в черупки. В допълнение, то е отличен източник на фосфор, селен, пантотенова киселина, както и на витамини А, В12 и D.
Яйцето съдържа също желязо, цинк, калий и витамин Е. Не трябва да се изхвърля дори и черупката - тя е източник на калций и магнезий, които са много полезни за почвата. Натрошете черупката на яйцата и "подхранете" градината си с нея.
В яйцето има повече от 200 мг холестерол, което е много голямо количество. Въпреки че тези данни се използват за пропагандиране на вредата му за човешкото здраве, многобройни проучвания показват, че холестеролът на яйцата няма неблагоприятен ефект върху човешкия холестерол.
Доказано е, че редовната консумация на жълтъци увеличава добрия холестерол, докато нивата на лошия холестерол са намалени до допустимите граници.
Не трябва да се забравя, че яйцата са богати на антиоксиданта лутеин, който предотвратява дегенерацията на макулата на окото и предпазва от преждевременна загуба на зрението.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД