Флуорът може да бъде и много опасен

Флуорът може да бъде и много опасен"Здравна поща" стартира поредица от материали, посветени на стоматологичната грижа. В този брой д-р Надежда БАМБОВА, специалист стоматолог в Стара Загора, обяснява за опасностите, които може да крие флуорът за нашето здраве и зъби.
Флуор (идва от гръцкото phthoros - разрушение, на латински е Fluorum) е химичен елемент от VП група на периодичната система и се отнася към групата на халогените. Открит е от К. Шееле през 1771 г., в свободен вид е получен от А. Муассаном през 1886 г. Флуорът е най-електроотрицателният химичен елемент.
Флуорът е безцветен газ със силен мирис, напомнящ мириса на хлор.Среща се единствено в свързано състояние, влиза в състава на много минерали, слюди и хидросиликати. Съединения на флуора се съдържат в много подземни води.
Флуор в чист вид е отрова и е недопустимо да се употребява, обяснява д-р Бамбова.
Преди флуорът се е произвеждал като бойно отровно вещество и това е исторически факт.
В неголеми количества флуорът влиза в състава на живите организми (в организма на човека - 2.6 г флуор, от тях 2.5 г - в костите), участва в процесите на образуване на зъбите и костите, в обмяната на веществата и в активацията на някои ферменти.
Нормалното стъпване на флуора в организма на човека е 2.5-3.5 мг за денонощие.
Понижаването и повишаването на количествата на флуор предизвиква различни заболявания.
Това е така, защото флуорът е силно токсичен. Раздразнява кожата, лигавицата на носа и очите. Предизвиква дерматит, конюнктивит,оток на белия дроб.
Контактът с чист флуор причинява изгаряне. Хроничното отравяне със съединенията на флуор предизвиква флуороза.

Епифизата и опасният флуор

Флуорът може да бъде и много опасенЕпифизата първа попада под удара на флуора. Излишното количество на този елемент на ниво епифиза причинява сериозни дисфункции, провокира ранно полово съзряване, може да провокира и генетично изменение на плода по време на бременността, увеличава риска от ракови заболявания.
Сред последствията от продължителната употреба на флуор се срещат: рак, генетически нарушения на ДНК, затлъстяване, понижаване на IQ, летаргия, болест на Алцхаймер. Тези факти са известни на учените още от 40-те години на миналия век и потвърдени през 90-те години, обяснява д-р Бамбова.
Флуорът е невротоксин. Натрупва се в тъканите и костите с години. Вреди на храносмилателната система и ставите. Може да предизвика безплодие,загуба на имунитета. Категорично е противопоказан при бременни. Понижава стресоустойчивостта. Усилва влиянието на други токсични вещества - олово, живак, пестициди. Инхибира ключови ензими.
Установено е, че концентрацията на флуора в питейната водa от 1 мг/л се явява оптимална и има профилактичен ефект против кариес.
Доза от 2.0 мг/л вече причинява флуороза.
Флуорът не се отделя от водата чрез преваряване, нито чрез прости филтри, а единствено чрез дестилация. Как се отнасяте към всички тези безспорни факти? Главното е, че вие вече нещо знаете, казва д-р Бамбова. За останалото трябва да помислите сами.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД