За какво помага логопедът?

д-р Таня БиневаЛогопедът е терапевт, който има уменията да диагностицира и да помага на деца и възрастни с езиково-говорни смущения - неправилно звукопроизношение, дислалия (артикулационно нарушение), заекване, бързоречие, нарушения, свързани с гълтането и храненето, ДЦП, аутизъм, състояния след инсулт и мн. др. Затова е важно да се очертаят точните функции на специалиста и аз се радвам, че имам възможност да припомня отново значимостта на говорните и езикови терапевти, казва за "Здравна поща" д-р Таня Бинева, специалист логопед.
Логопедът е специалистът, който със своевременна интервенция, консултации и напътствания, може да влияе и да доведе до отстраняването на езиково-говорните проблеми. Децата с неправилен говор (в частност и зрели хора), далеч не са малко и с намесата на специалист нарушенията могат да се коригират. Това от своя страна, прави подрастващите по-самостоятелни, в тях се изгражда повече самочувствие и увереност, допълва д-р Бинева.
Най-често децата, които имат смущения в говора, се затварят в себе си, избягват заобикалящия ги свят, отказват комуникация и контакт. Това в повечето случаи са напълно здрави деца с проблем, който се преодолява с работа или с ... много работа. Да!
В някои случаи ефектът идва по-бързо с логопедични сеанси, в други се изисква повече търпение, но положителният резултат е налице, категорична е д-р Бинева. Специалистът логопед и неговата работа са още по-ползотворни, тъй като чрез корекцията на езиковото нарушение, се премахва и чувството за малоценност. Децата създават по-пълноценни приятелства, без значение в дадения момент на какво ниво е развит говорът им. Логопедите са важно звено и в обучителния процес, без значение дали става дума за детска градина, начално училище, гимназия. Такава подкрепа в учебна среда прави малчуганите по-активни в клас, което води и до по-голямата им успеваемост. Често езиковите нарушения могат да провокират гневни избухвания, агресия, наблюдава се и появата на хиперактивност. В тези случаи отново е полезна намесата на логопед, чиято основна задача и цел е да отстрани езиково-говорното смущение, с което да тушира и другите проблемни прояви и затруднения.
Темата за логопедичната терапия е необятна, включва сътрудничество в широк мултидисциплинарен контекст. Но е от изключително значение детето да се изразява правилно, да разбира езика на околните и да бъде разбирано. Затова моят съвет към родителите е, ако имат и най-малкото притеснение за наличие на смущение в речта на техните деца, незабавно да потърсят логопедична помощ, казва д-р Таня Бинева. За контакти с д-р Таня Бинева: 0885 877 288.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД