Нови терапии за хепатит С влизат в позитивния лекарствен списък

Нови терапии за хепатит С влизат в позитивния лекарствен списъкБезинтерфероновите терапии за лечение на хепатит С ще бъдат достъпни за българските пациенти от 2016 г. Медикаментите, които лекуват инфекцията в 95 до 98% от случаите и се приемат под формата на таблетки, вече са включени в Позитивния лекарствен списък. Това съобщиха от пациентските организации "Хепасист" и "ХепАктив".
Считаме, че това е много важна новина за българските пациенти, които, както повечето европейски граждани, ще имат достъп до най-съвременното лечение на коварното заболяване, коментира д-р Хасърджиев, председател на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист". Според него освен високия процент на излекуване, важно предимство на новите медикаменти е, че предизвикват много малко странични реакции.
Лечението е подходящо за пациенти с различна напредналост на заболяването и за пациенти с генотипи 1 и 4. Терапията може да се използва и от пациенти, претърпели чернодробна трансплантация; подходяща е и за пациенти, които са коинфектирани с хепатит C и ХИВ, автоимунни заболявания, заболявания на кръвта, както и за такива, които се лекуват с опиоидна субстанция.
Председателят на Сдружение "ХепАктив" Силвана Лесидренска каза, че предстои Здравната каса, съвместно с гастроентеролозите, да създаде конкретни критерии за отпускане на лечението. Тя заяви, че пациентите се надяват критериите да са в тяхна полза и възможно най-широк кръг хора да получат достъп до медикаментите. Лечението на повече хора е в полза както на пациентите, така и на Здравната каса, която ще спести средства в дългосрочен план, добави тя.
Новите терапии са истинска революция, защото в крайна сметка в рамките на 3 месеца (6 месеца в по-тежките случаи) ние успяваме да изчистим вируса, като пациентите приемат лекарствата през устата и нямат странични действия. Тези от тях, които преди това са се лекували с интерферон, правят веднага съпоставка с лечението и със страничните действия при интерферона, каквито при новото лечение почти няма, обясни д-р Радин Цонев, Началник на гастроентерологичното отделение в болница "Токуда".
Счита се, че в България около 110 000 души са носители на вируса, но поради безсимптомното протичане на заболяването по-голямата част от тях не знаят за състоянието си.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД