Здравното министерство наема консултанти за клиничните пътеки

Здравното министерство наема консултанти за клиничните пътекиИмаме амбицията методиката за остойностяване на клиничните пътеки да бъде готова преди започването на преговорите за НРД 2016. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на заседание на парламентарната здравна комисия. Той отбеляза, че в момента с остойностяването се занимава работна група, която събира информация и трупа база данни. Очаква се следващата седмица да приключи процедура по наемането на международна консултантска компания, която да помогне за остойностяването.
Запитан как би могло да се спре непрекъснатото нарастване на разходите за лекарства от бюджета на НЗОК д-р Москов каза, че най-късно в сряда идната седмица ще са готови промените в Наредба 10, с които ще се регламентират задължителни отстъпки за новите медикаменти. Той отбеляза, че все още е проблем паралелният износ. Според него този процес може да се регулира с въвеждането на информационна система, която ще проследява пътя на лекарствата. Освен това на ИАЛ ще бъде дадено правомощие да забранява износа въз основа на данните от системата при ясно доказан недостиг на медикаменти. Министърът добави, че преди месец септември няма как да бъдат изпълнени мерките за ограничаване на паралелния износ.
Няма видимо нарастване на дълговете на болниците тази година. Това стана ясно още от думите на д-р Москов. Той каза, че тенденцията за увеличение в сравнение с 2014 г. е съвсем малка – 0,6%. Министърът отбеляза, че има и болници, които са намалили задълженията си с милиони.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД