Въвеждат данък за вредни храни

Въвеждат данък за вредни храниМежду 3 и 10% ще бъде новият данък за вредните храни и енергийните напитки, който подготвя Министерството на здравеопазването.
Размерът му ще се определя в зависимост от риска за здравето, дали става дума за сол, захар или трансмастни киселини и какво е количеството кофеин или таурин в напитките, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски.
По думите му крайната цена за потребителя няма да се повиши с повече от 10%. Очаква се от новата такса здравният сектор да получи допълнително 150 млн. лв. годишно.
Във ведомството на д-р Петър Москов са категорични, че фирмите, продаващи „вредна“ продукция, трябва да дадат своята дан заради последиците върху организма на българите. Доказано е, че употребата на твърде солени храни води до социалнозначими заболявания като атеросклероза, затлъстяване, високо артериално налягане.
По повод започналата наказателна процедура на Европейската комисия срещу данък „вредни храни“ в Дания д-р Адам Персенски коментира, че няма как новият налог да бъде въведен у нас след месец или два.
Това ще се случи най-рано от догодина, така че властимащите ще разполагат с достатъчно време да видят какви сигнали ще изпрати ЕК чрез решението си по казуса.
Д-р Персенски обаче припомни, че здравеопазването е тема, оставена от Евросъюза в обхвата само на националните законодателства.
Крайно време е българите да разберат, че всички храни са безопасни, но сред тях има много вредни, каза още зам.- министърът.
Както обществото е приело, че тютюнопушенето е вредно, нека разбере, че и консумацията на определени храни е опасна. И то в не по-малка степен. Надяваме се да получим широка обществена подкрепа, коментира той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД