Стенограмите от заседанията на НЗОК ще се публикуват в сайта на Касата

Стенограмите от заседанията на НЗОК ще се публикуват в сайта на КасатаБроят на членовете на Надзорния съвет на НЗОК остава девет. Това решиха депутатите от Народното събрание на второ четене в пленарна зала на промените в Закона за здравното осигуряване. Те отхвърлиха предложението на правителството броят на надзорниците да бъде увеличен с двама представители на държавата. Това стана след като на предишното заседание от ГЕРБ заявиха, че не са съгласни броят на членовете да бъде увеличаван.
Идеята за увеличаването обаче бе защитена от депутата от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров, който каза, че в момента Надзорният съвет на работи както трябва. Той го нарече "паразитиращ орган" и добави, че той трябва да се контролира от държавата. По думите му ако бъде увеличена квотата на държавата, надзорът ще заработи както трябва и ще подлежи на контрол.
Предложението на правителството бе подкрепено и от Реформаторския блок. Доц. Димитър Шишков каза, че Надзорният съвет трябва да носи някаква отговорност за действията си и да подлежи на контрол. Според него министърът на здрвеоапзването може да поеме тази отговорност, ако представителите на държавата са повече.
Междувременно от опозицията за пореден път изтъкнаха, че с увеличаването на членовете на Надзорния съвет с двама представители на държавата НЗОК се одържавява. Д-р Тунчер Кърджалиев заяви, че по този начин се връща системата „Семашко”.
Предложението не бе подкрепено и от депутата от АБВ доц. Георги Кючюков. Той посочи, че не може представителите на правителството да са повече от останалите, след като държавата е най-некоректния платец – плаща само половината от дължимите вноски за хората, които осигурява. Народният представител напомни и становището на синдикатите и работодателите, че ако параграфът бъде приет, те ще оттеглят представителството си в Надзорния съвет.
Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пък заяви, че явно от опозицията искат да се запази сегашното статукво в надзора, което не е правилно. Той отбеляза, че в него има представител на фармацевтичната индустрия, което е недопустимо. По думите му, не може хора, които продават лекарства на касата, да определят условията, по които НЗОК ги закупува. Д-р Москов каза, че подобен начин на работа трябва да се промени.
Междувременно депутатите одобриха предложението на правителството Надзорният съвет на НЗОК да определя списъка на заболяванията, за които касата да заплаща. Идеята не бе подкрепена от опозицията с мотива, че това е задължение на министъра на здравеопазването.
Прието бе и предложение стенограмите от заседанията на надзора да бъдат публикувани на сайта на касата. Не бе приета идеята на опозицията решенията на съвета да се взимат с мнозинство от две трети на членовете, т.е. от шестима души.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД