42 датчика за радон ще бъдат поставени в Стара Загора

42 датчика за радон ще бъдат поставени в Стара Загора42 датчика за радон ще бъдат поставени в Стара Загора в рамките на национална програма на Министерството на здравеопазването, обясни за "Здравна поща" началникът на отдел химико-физични изследвания към РЗИ-Стара Загора - Венета Танева, областен координатор на проекта.
Радонът е природен елемент, който се съдържа в почвата. Той, обаче, е и радиоктивен. Неговото високо съдържание в затворени помещения може да доведе до образуване на рак на белите дробове. В Европа повече от 20 години се извършват изследвания за наличието на радон в различни населени места. За първи път по международна програма такова мащабно изследване ще бъде направено и в България, като крайна цел е да се създаде радонова карта за цялата страна. Преди измервания за наличието на радон са правени само в София, Варна и Бургас.
От тази година данни ще бъдат събрани от цялата страна, като датчици за радиоктавния елемент ще бъдат поставени както в обществени сгради, така и в апартаменти и къщи.
Датчиците се инсталират на първите етажи - целта е те да са максимално близо до земята и до почвата, която се явява източник на радон. В цялата област Стара Загора ще бъдат поставени общо 102 датчика - 42 от тях са в Стара Загора, 16 в Казанлък, 5 в Чирпан, 4 в Раднево, 2 в Гълъбово и по един в Павел баня, Николаево, Мъглиж и Гурково. Измервателните уреди ще останат за 6 месеца. След това те ще бъдат изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) и сменени с нови за нов 6-месечен период, за да се обхване както пролетно-летния, така и есенно-зимния сезон, допълни Венета Тенева.
"Здравна поща", Богдана ГЕОРГИЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД