Ако краката ви миришат...

Когато краката миришатПотенето на краката създава голям дискомфорт както за нас самите, така и за хората около нас. Ходилата се изпотяват много, когато работят повече – ако през целия ден сме на крак например. Изпотявайки се, те се опитват да се охладят.
Самата пот съдържа 98% вода и не мирише. А останалите 2% от нейните компоненти като соли, микроелементи, киселини, холестерол, хормони, под въздействието на бактериите, разлагайки се по кожата или дрехите, причиняват неприятна миризма.
Ако имаме такъв проблем, на първо място краката трябва да се мият два пъти дневно – сутрин и вечер. Миенето трябва да става с антибактериален сапун.
При груба кожа по ходилата, трябва да се използва овлажняващ крем, но не и между пръстите.
Когато се носят обувки, винаги трябва да се слагат и памучни чорапи. Естествено, чорапите трябва да се сменят всеки ден. Освен това никога не трябва да се носят едни и същи обувки два поредни дни. Нужен е поне един цял ден, за да може влагата от обувките да се изпари напълно.
Желателно е също да правим педикюра си у дома, с добре почистени инструменти, за да се предпазим от гъбична инфекция.
Много спрейове и пудри за крака замаскират миризмата, но на практика не решават проблема.
Верен съюзник в борбата с миришещите крака е белият оцет. Той е натурален дезинфектант. Дезодорира краката като унищожава бактериите и дезинфектира ходилата.
Всичко, което трябва да се направи, е да се добави малко оцет към кофа с топла вода и краката се потопят за няколко минути. Съотношението оцет:вода трябва да е 1:2. С него обаче трябва да се внимава, защото може да щипе болезнено, при наличие на порязвания по стъпалата.
Всеки вид бебешка пудра помага за поддържане на краката сухи и срещу изпотяване. Необходимо е да се втрие малко пудра в стъпалата преди да се обуят обувките. За всеки случай можем да се използва и ароматизирана пудра.
Черният чай е много разпространен домашен лек за миришещи крака. Таниновата киселина в него антибактериален агент, който убива причиняващите неприятната миризма бактерии. Освен това тя затваря порите, което ограничава потенето.
За целта трябва да се добавят две пакетчета черен чай в литър вряла вода за 10 минути. След това водата се изсипва в леген и се долива студена вода. Краката трябва да се потопят в разтвора за половин час. Препоръчително е тази процедура да се прави два пъти дневно в продължение на седмица.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД