Слънчевата алергия може да е и животозастрашаваща в някои от проявите си

Много по-често поразява жените
Слънчевата алергия може да е и животозастрашаваща в някои от проявите сиСлънчевата алергия е имунна реакция на организма към светлина, която се изразява с поява на сърбящ обрив на местата, изложени на слънце. Най-честото разположение на обривите е по шията, деколтето, ръцете и краката. В редки случаи реакцията може да бъде по-тежка с обрив, представен от мехурчета и да се засягат дори областите, които не са изложени на слънце. Слънчевата алергия се дължи на промени, които настъпват в изложената на слънце кожа. Имунната система разпознава като чужди увредените от слънцето кожни структури. Това предизвиква алергична реакция.
Сред най-често срещаните алергични реакции към слънцето е полиморфна светлинна ерупция - сърбящ обрив в области, които са изложени на слънце.
Жените са по-често засегнати и симптомите започват още в млада възраст с настъпването на пролетта и лятото. Веднъж възникнало това заболяване се повтаря всяка година. Често срещана е и фотоалергична и фототоксична реакция. При този вид реакцията е в следствие на съчетанието от слънце и приложени върху кожата различни химични вещества - обикновено козметични и слънцезащитни. Появяват се обриви.
Алергичен обрив може да се появи и ако човек преди да се изложи на слънце е приел някои медикаменти - диоретични, психотропни и др. Добре е ако се налага през лятото и преди почивка да се приемат медикаменти за някакво заболяване, да се попита лекар дали е препоръчително излагането на слънце.
Фитофотодерматитът пък се дължи на контакт на кожата с различни треви, след което при излагане на слънце се появява сърбящ обрив.
Слънчевата уртикария е обрив, представен от уртики (червени, плътни, бързо преходни, сърбящи обриви). Жените са значително по-често засегнати. Алерголозите предупреждават, че уртики и/или оток особено в областта на устните, очите, придружени със затруднение в дишането и/или преглъщането, може да е белег за живото-застрашаващо състояние. Необходимо е незабавно да се обърнете към специалист или спешна помощ.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД