Когато имаме тийнейджър вкъщи

Когато имаме тийнейджър вкъщиМалки деца - малки проблеми, големи деца - големи проблеми. Ако сте родител на тъкмо прохождащо дете и някой ви каже това, вероятно ще извъртите очи и няма да му повярвате. Но когато това детенце стане тийнейджър, внезапно започвате да разбирате какво са имали предвид всички. Когато сладкото дете, което някога се е държало за полата ви, вече не иска да прави нищо с вас, значи вероятно сте станали родител на тийнейджър. Това не е лесна работа и повечето родители започват да прекарват доста време, чудейки се дали детето им е нормално.
Много поведения са наистина нормални, но това не означава, че трябва да ги приемате. Установяването и спазването на ръководни принципи за допустимото поведение е добра идея. А ключът е изпълняването – ако кажете на тийнейджърът си, че определени нарушения ще доведат до определени последствия, трябва да сте готови да изпълните тази закана.
Въпреки че трябва да очаквате определено количество вълнения, когато имате тийнейджър вкъщи, някои поведения могат да ви накарат да се замислите. Ето някои насоки за това кое е нормално и кое – не.
Крайна емоционалност
Сигурни знаци, че детето ви вече е тийнейджър са често затръшваните врати, репликите “Мразя те!” и гневните избухвания. Смешната страна? Случайни изблици на въодушевление и любов, в частност когато давате на тийнейджъра пари или нещо, което иска. Всички тези изблици са нормални.
Помните ли как малкото ви детенце е проверявало границите като е пробвало нови типове поведение и е следяло за реакциите ви? Единственото нещо, което се е променило, е размерът на детето.
Кога трябва да се притеснявате? Ако момичето-тийнейджър често изпада в депресии, които засягат апетита й, ако се държи маниакално и не може да се контролира, дори когато последствията са наложени, или ако промените в настроението й причиняват значителен стрес у останалите членове на семейството.
Бунтарство
Когато имаме тийнейджър вкъщиТийнейджърът ви се прибира вкъщи с обица на носа или на пъпа. Малкото момче, чиито къдрици някога сте сресвали, обръсва главата си, пуска си козя брадичка или закъснява с 3 часа. Този вид експериментиране и бунтарство е нормален, дори и да го смятате за противен. Можете да го забраните, ако сте подготвени да приложите обещаните наказания след неспазването на забраната.
Кога трябва да се притеснявате? Ако тийнейджърът се отдръпне от дългогодишните приятели и се присъедини към опасна групичка. Ако забележите прекомерна сънливост, постоянен глад или хиперактивност, тийнейджърът ви може би експериментира с наркотици.
Отношение
Ако никога не сте били обект на тийнейджърска дълга гневна реч, се считайте за щастливци. Емоциите са едно нещо, но отношението и чувството за правомощие, които внезапно поразяват тийнейджъра, са направо шокиращи. Също така са сравнително нормални. Тийнейджърите наистина вярват, че заслужават мобилни телефони, лаптопи, коли и дрехи от любимите им магазини. И, ако им се намесите, те няма да се поколебаят да покажат неудоволствието си от този факт.
Трябва да се притеснявате, ако поведението е постоянно или ако се отразява на отношенията на тийнейджъра с другите. С други думи, ако не можете да си спомните последния път, когато сте водили разговор с тийнейджъра си и не сте се почувствали наранени, или, ако братчето или сестричето на тийнейджъра активно започне да се страхува от него, вероятно вече имате проблем.
Къде да отидете за помощ?
Ако поведението на тийнейджъра ви е преминало границата, се свържете с педиатъра, личния лекар или класния ръководител на детето. Опишете опасенията си и вижте какво ще ви посъветват. Можете да поискате и да ви пренасочат към поведенчески терапевт, който ще ви даде някои идеи и прозрения.
Тийнейджърските години ще отминат. Когато детето ви стане на около 20, ще откриете нова, по-позитивна връзка помежду си. Междувременно останете стабилни и работете върху това да създадете безопасно място, към което тийнейджърът ви може да се завърне.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД