Маниерът за отлагане е наследствен

Маниерът за отлагане е наследственНе отлагай за утре това, което можеш да свършиш вдругиден“ - това гласи една от най-популярните сентенции на американския писател Марк Твен. Не е тайна, че всеки от нас си позволява да отложи текущите си задължения с ден-два. Ново проучване обаче показва, това съвсем не е въпрос на мързел, а на гени. Ако често не приключвате работата си навреме, обяснете това на началника си.
Учени твърдят, че отлагането е генетично обусловена характеристика. То произтича от еволюционни корени, отговорни за способността ни преследваме и жонглираме с целите си. Това твърдение е подкрепено от специално изследване с близнаци.
Еднояйчните близнаци, които споделят 100% от гените си, са склонни да показват по-големи прилики в поведението, докато двуяйчните близнаци, които споделят само 50% от гените си, точно като всички други братя и сестри, показват по-големи различия в поведението.
Изследователите се възползват от това генетично несъответствие, за да разберат значението на генетичните разлики върху дадено поведение. В случая - отглагането. Густавсон и колегите му изследват 181 двойки идентични близнаци и 166 двойки двуяйчни близнаци.
Те открили, че маниерът за отлагане е наследствен. Той се проявява винаги ръка за ръка с импулсивността, тъй като тези черти са генетично свърьани и никога не се проявяват самостоятелно.
Това откритие предполага, че генетично погледнато, отлагането е еволюционен продукт на импулсивността. Знанието за генезиса на отлагането може да подпомогне развитието на интервенции за предотвратяването на това явление, както и да ни помогне да преодолеем нашите вкоренени навици да се разсейваме на работа, заключава Густавсон.
Разбирайки причините, ние ще можем по-лесно да сведем този проблем до минимум. От еволюционна гледна точка, импулсивността има смисъл. Нашите предци е трябвало да търсят бързите резултати, тъй като е имало несигурност относно следващите дни. Отлагането, от друга страна, най-вероятно се е появило по-скоро в човешката история. В съвременния свят можем да си позволим различни дългосрочни цели, за които трябва да се подготвим и съответно да отложим.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД