Спанакът бори анемията

Спанакът бори анемиятаСмята се, че родината на спанака е Персия, като съществуват данни за неговото култивиране, датиращи от III-IV век. По-късно през VII век той е пренесен в Китай. В Европа спанакът попада през средните векове, като първоначално арабите го пренасят в Испания, където дълго време той се радва на голяма популярност сред испанските монаси. Едва през XX век спанакът започва да се култивира в Европа заради богатото си съдържание на витамин С и желязо.
Хранителен състав на спанака
Диетолозите често твърдят, че не аптеката е правилното място за получаване на необходимите витамини и минерали, а пресните плодове и зеленчуци.
При това витамините, които се приемат в естествен вид, по-пълноценно се усвояват от организма и оказват значителен благотворен ефект. По съдържание на хранителни вещества, и особено на минерални соли, спанакът е изключително полезен. В 100 г спанак се съдържат около 25 калории. Листата на зеленчука са богати на белтъчини, въглехидрати, витамините А (около 4 мг/100г), В1, В2, В6, РР, С (32-72 мг/100 г) и в по-малко количество витамин К. Установено е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанак покриват половината от дневната нужда от витамин С. От друга страна, изключително високо е съдържанието на фолиева киселина, която е особено важна за плода и майката, както и минерални вещества (натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед). Не съдържа мазнини и холестерол.
Ниската калоричност на спанака го превръща в изключително подходяща диетична храна. Листният зеленчук е особено подходящ за хора, страдащи от анемия.
Реален потенциален риск от консумацията на спанак съществува само за хора с установена алергия най-вече към желязото, съдържащо се в него. От друга страна спанакът съдържа и оксалова киселина, която е противопоказна при хора с бъбречна недостатъчност.
Избирайте спанака внимателно и го съхранявайте правилно
Винаги когато избирате спанак, се стремете той да бъде с тъмнозелени твърди листа, по които да няма петна и наранявания. Можете да го съхранявате в хладилник в полиетиленова торбичка до 3-4 дни или бланширан и замразен във фризера до една година.
Трябва да се отбележи, че най-полезна и препоръчителна е употребата на пресен продукт, който не е съхраняван дълго време или подложен на замразяване. Например сокът от спанак е прекрасен диетичен продукт от една страна, и много добър оцветител от друга, като придава на ястията наситен зелен цвят. За готвене пресмятайте от 375 до 500 г суров спанак на човек, защото след термична обработка намалява до 125-175 г. За салата ще ви бъдат необходими около 100 г.
Добре е да знаете...
Спанакът е много чувствителен към азотните торове, използвани при отглеждането му. За да не позволите нитратите да повлияят върху вашето здравословно състояние, винаги избирайте много пресен спанак, измивайте го внимателно, без да го оставяте да кисне във водата, приготвяйте го веднага и бързо го консумирайте. Не го претопляйте.
Какво можем да си приготвим със спанак?
Салата от спанак и портокалСалата от спанак и портокал
Необходими продукти: 400 г млади листа от спанак, 2 портокала, 1 ябълка, 1 с. л. зехтин, сол на върха на ножа, ½ ч. л. сироп от джинджифил, 150 г нискомаслено кисело мляко, 4 с. л. настъргана зелена ябълка
Приготовление: Изчистете и измийте добре листата на спанака, отцедете ги добре и отстранете дългите дръжки. Обелете единия портокал и го разделете на резенчета, като отстраните тънките им ципи. От втория портокал обелете тънко част от кората и я нарежете на фини лентички. Изцедете сока му. Обелете ябълката и я разрежете на четвъртинки, които допълнително нарежете на резени. Разбъркайте портокаловия сок с олиото, солта, джинджифиловия сироп и киселото мляко, и смесете внимателно със салатата. Поръсете с едронастърганата зелена ябълка и с лентички портокал. Тази салата, освен че е богата на витамини и минерали, е и доста вкусна и съдържа в себе си само 130 ккал - чудесна алтернатива за обяд, не мислите ли?
Ако суровият спанак не ви допада, можете да го задушите за 5-7 минути в масло или зехтин, пак ще бъде с прекрасен вкус.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД