Яйцата подпомагат мозъчната дейност

Яйцата подпомагат мозъчната дейностМоже ли консумацията на яйца да предотврати загубата на паметта и да намали риска от развитието на деменция? В продължение на шест месеца добролци консумират по две яйца дневно. По-късно резултатите им ще бъдат сравнени с контролна група участници, които не са приемали никакви яйца.
Следва и на двете групи да бъдат проведени тестове, оценяващи тяхната памет, мислене, изразяване и концентрация. Нарушение на някое от тези „показатели“ е основен рисков фактор за развитие на деменция по-късно в живота.
Яйцата са един от най-добрите източници на два антиоксиданта - лулутеин и зеаксантин. Предишни проучвания сочат, че те могат да спомогнат когнитивната функция. Учените от Университета „Туфтс“ в САЩ очакват, че ще има значително подобряване в умствените способности при участниците, които консумират яйца.
Яйцата още са чудесен източник на протеини, много бройни витамини, включително витамин А, калий и много витамини от Б-групата, като фолиева киселина, биотин и холин. Всъщност, много малко храни споделят същото разнообразие от хранителни вещества, което притежава само едно яйце. Много от тях са изключително необходими за здравето на нервите и мозъка.
Както почти всички други храни, яйцата също губят част от хранителната си стойност, когато преминат през топлинна обработка. Ако сме сред редовните им консуматори, не трябва да ги приготвяме бъркани всеки път, препоръчват специалистите.
Когато жълтъкът на яйцето се разбие и се изложи на топлина, протеините и мазнините се нарушават и мазнините стават нездравословни. Консумацията на бъркани яйца отвреме навреме не е проблем, но не бива да се превръща в рутина.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД