Когато гърлото е болно - топло или студено?

Когато гърлото е болно - топло или студено?Още от деца сме запомнили: ако ни боли гърлото, имаме нужда от шал и топло мляко. Но така е според народната медицина. На други места е точно обратното – лекуват болното гърло със студено.
Ето по няколко аргумента в полза на едното и другото схващане:
5 аргумента за студеното
Действа като натурална анестезия. Студеното намалява усещането за болка – това е основния му ефект и той се проявява много бързо. Охлаждането на раздразненото гърло със студена напитка или сладолед наистина действа като анестезия – намалява чувствителността на лигавиците и с това болката спада.
Намалява отоците. Студеното свива кръвоносните съдове и така намалява отоците на тъканите, които ни пречат да преглъщаме и говорим нормално.
Затруднява размножаването на бактериите. Бактериите се развиват и размножават по-бавно на ниска температура. Затова студеното спира развитието на възпалителния процес в гърлото. При употребата на топли напитки е обратното - болестотворните бактерии се размножават по-бързо, настинката се задълбочава и нараства опасността от усложнения.
Сладоледът е калоричен и се преглъща лесно. Възпаленото гърло е раздразнено и на практика не можем да преглъщаме нормално никаква храна. Сладоледът е изключение. Кремообразната му структура не дразни гърлото, а съдържащите се в него белтъчини и въглехидрати ни зареждат със сили.
Студеният компрес всъщност загрява. Макар да звучи абсурдно на пръв поглед, хладният влажен компрес засилва притокът на топлина към гърлото. Особено ако сложим върху него дебела вълнена тъкан - най-лесно шал.
5 аргумента за топлото
Подобрява общото състояние. Когато ни е топло, се повишава настроението ни. А хладните течности или храна напротив - засилват симптомите на болното ни гърло и покачват температурата. Появява се усещане за слабост и сънливост.
Намалява спазмите. Студената храна или напитки предизвикват спазми на кръвоносните съдове, което затруднява преглъщането и дишането. Топлата супа, бульон или пюре са натурални противовъзпалителни средства не по-лоши от сладоледа. Те не травмират гърлото и възстановяват силите.
Аюрведа препоръчва топлото. Според традиционната индийска медицина аюрведа сладоледът, както и останалите млечни продукти карат организма да произвежда повече слуз. Това означава, че хремата, която е типична за всяка настинка, се засилва от сладоледа, слизестите тъкани стават по-чувствителни и преглъщаме по-трудно.
Лекарствата действат по-добре. При по-висока температура на засегнатите от болестта места лекарствата действат по-ефективно. Когато меките тъкани на гърлото са по-влажни (което се постига при по-висока температура), лекарството има възможност да се усвои по-добре, а и по-бързо.
Поддържа имунитета. Охлаждането може и да води за кратко до облекчение на болковите симптоми в гърлото. Но от друга страна така се забавя процесът на оздравяване. Всяко охлаждане отслабва имунитета. Това важи особено за децата и по-възрастните.
Къде е истината?
Дори да звучи парадоксално, лечението на болното ни гърло със студено е наистина ефективно. Но това важи единствено за самото начало на заболяването. Тогова действително можем да докажем максимата "Клин клин избива”. Ако обаче след няколко часа състоянието ни не се подобри, а напротив - симптомите се задълбочат, значи студеното не помага и е време да прибегнем до добре познатите ни средства за лечение - с топла супа и шал около гърлото.
Не бива дори да се опитваме да лекуваме децата със студено. Особено ако температурата вече се е покачила над 38 градуса и се е появила треска.
Ако симптоматичното лечение, без значение дали със студено или с топло, не е повлияло състоянието в продължение на 3 дни, време е да се потърси помощ от лекар - трябва да се установи каква е конкретната причина за болестта и да се вземат мерки.
Студеното е отличен начин за закаляване, включително и на гърлото. Но това трябва да става само когато сме напълно здрави. Добър метод за закаляване е гаргарата с билкова отвара от лайка и невен. Тя трябва да се прави всеки ден в течение най-малко на 2 седмици, като постепенно се понижава температурата на разтвора до наистина студен. Това е метод, оказано ефективен и при малки деца.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД