Мозъкът има апетит за бадеми

Мозъкът има апетит за бадемиНякои храни съдържат в малък обем големи количества хранителни вещества, необходими на организма. И първа позиция сред тези храни заема бадемът.
Неоспорим факт е, че бадемите например съдържат разнообразие от полезни за човешкия мозък вещества. На първо място са фолиевата киселина (витамин от групата B) и аминокиселината тирозин - предшественик на допамина - преносител на импулси в нервната система.
Освен тях голямо е количеството и на магнезия, влизащ в състава на много ензими, които захранват интензивните процеси на обмяна в мозъка.
Не бива да се подминава и съдържанието на различни антиоксиданти, например кверцетин, който предпазва мозъчните клетки от вредното въздействие на свободните радикали.

Прочети още...

Черният чай редуцира хормона на стреса в кръвта

Черният чай редуцира хормона на стреса в кръвтаЧерният чай (лат. Camelia sinensis) е вечнозелен храст от семейство Чаеви (Theaceae), който на височина може да достигне до 10 м. Видовете, отглеждани в плантации, достигат височина не повече от 1 до 3 м. Листата са последователни, цветовете са бели или розови с приятен аромат. Родината на чаения храст е Южен Китай. Днес той се отглежда по целия свят, но сред най-големите производители са Индия, Шри Ланка, Пакистан и Китай. В черния чай се съдържа от 2 до 5% кофеин, малки количества теобромин и теофилин. В дрогата се съдържат още танини, флавоноиди, етерично масло, витамини С, В1, В2, никотинова и пантотенова киселина. Използваемата част са листата, които се събират 3 до 5 пъти годишно.
Чаят действа възбуждащо на сърдечната дейност и дишането. Ободряващото му действие се дължи на кофеина. Чаят се употребява като напитка под форма на запарка.

Прочети още...

6 причини за проблеми с простатата

6 причини за проблеми с простататаСамо при един от десет мъже, оплакващи се от сексуални проблеми, проблемите с простатата са свързани със секса. В основата на това заболяване като правило стои една или друга инфекция. Към тези два постулата могат да се добавят и фактори, които помагат за появата на простатит у мъжете.

Синдромът на Зорба

Честата смята на сексуалните партньорки ще способства за вашето заразяване с инфекциозен агент, което се предава по полов път. И ако венерическата болест може да се забележи и излекува, то другите инфекции могат да се заселят в простата и да се проявят след много месеци.

Прочети още...

Нарът защитава сърцето

Нарът защитава сърцетоНарът се нарежда сред плодовете, чиято консумация може да подобри значително здравословното състояние. Плодът по форма и размер наподобява ябълка, но се различава във вътрешността. Нарът е покрит с тънка обвивка. Отвътре е пълен със сочни семена с рубинено червен цвят, които и са със полезния за здравето ефект.
Нарът идва от земята, на която днес се намират Иран и Афганистан. В последствие вкусният плод се разпространява в Средиземноморието и на изток към Индия, Китай и Япония. Нарът може да се яде като плод или да се приема под формата на сок. Сокът е добър разредител за спиртни напитки и коктейли.

Прочети още...

Цинкът по-полезен от витамин С при настинка

Цинкът по-полезен от витамин С при настинкаЦинкът е по-добрият съюзник в борбата срещу настинките, в сравнение с витамин C, твърдят изследователи.
Предишни проучвания установяват ползите от приема на добавки витамин C при настинка и хората масово се запасяват с тях през грипния сезон.
За целите на своето проучване, изследователите разглеждат 67 предишни такива, опитвайки се да установят ефективността на широко използваните превантивни средства срещу настинка.
Експертите установяват, че натуралните средства като ехинацея, жен-шен и лекарства против кашлица имат неоспорими ползи, докато антибиотиците повече вредят, отколкото помагат на здравето ни.

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД