5 чаши кафе на ден - 3 пъти по-голяма вероятност за главоболие

5 чаши кафе на ден - 3 пъти по-голяма вероятност за главоболиеСтрадащите от мигрена трябва пият по-малко от две чаши кафе на ден, за да предотвратят усилването на главоболието. До такъв извод са достигнали медиците в Харвард, публикували свое изследване в списание American Journal of Medicine.
Ежедневната консумация на една-две чаши кафе или други напитки с кофеин влияят върху здравето на страдащите от мигрена. Три и повече чаши от горещата напитка могат значително да повишат вероятността за поява на главоболие, твърдят учените. През последните години те изучават активно влиянието на различни хранителни продукти върху човешкия организъм.

Прочети още...

Какво казва цветът на храната за полезните ѝ свойства?

Какво казва цветът на храната за полезните ѝ свойства?Много рядко се заглеждаме в цвета на храната в чинията ни, нали?
Може би трябва да преустановим този свой навик. Това ни съветва скорошно проучване на учените от Университета „Ръш” в Бостън и Центъра за изследване на храненето в Бостън.
В продължение на пет години те следят хранителния режим на 960 души, като успяват да установят, че консумацията на зеленчуци със зелен цвят влияе добре на паметта и умствените способности.
Каква е връзката между цвета на храната и полезните ѝ свойства за нашия организъм, разказват от EL PAIS.
Зелено за добро зрение

Прочети още...

При кои заболявания е подходящо посещението на сауната

При кои заболявания е подходящо посещението на саунатаИзвестни са редица ползи от това предимно зимно удоволствие – сауната. При някои заболявания посещението на сауна може да бъде абсолютно или относително противопоказание. Важно е преди да посетите сауна да сте информирани за режима на престой и редуването на почивки, както и за ефектите, които оказва върху организма.
Във Финландия често сауните са наричани още и болница на бедните. Там голяма част от домовете разполагат с индивидуални сауни, като се използват значително често – от 3-4 пъти седмично до ежедневно. Температурата обикновено варира между 80-100 грасуса.
Ефектът от сауната не е едностранен, повлияват се редица системи и органи – сърдечносъдова, нервна система, кожата, лимфната система, някои ендокринни жлези и други.

Прочети още...

Черният чай редуцира хормона на стреса в кръвта

Черният чай редуцира хормона на стреса в кръвтаЧерният чай (лат. Camelia sinensis) е вечнозелен храст от семейство Чаеви (Theaceae), който на височина може да достигне до 10 м. Видовете, отглеждани в плантации, достигат височина не повече от 1 до 3 м. Листата са последователни, цветовете са бели или розови с приятен аромат. Родината на чаения храст е Южен Китай. Днес той се отглежда по целия свят, но сред най-големите производители са Индия, Шри Ланка, Пакистан и Китай. В черния чай се съдържа от 2 до 5% кофеин, малки количества теобромин и теофилин. В дрогата се съдържат още танини, флавоноиди, етерично масло, витамини С, В1, В2, никотинова и пантотенова киселина. Използваемата част са листата, които се събират 3 до 5 пъти годишно.
Чаят действа възбуждащо на сърдечната дейност и дишането. Ободряващото му действие се дължи на кофеина. Чаят се употребява като напитка под форма на запарка.

Прочети още...

Таблетка 4 в 1 намалява инфарктите и инсултите

Таблетка 4 в 1 намалява инфарктите и инсултите Ежедневният прием на хапче, съдържащо четири лекарства, може да намали броя на инфарктите и инсултите с една трета, показва проучване. Таблетката съдържа разреждащ кръвта аспирин, статин за понижаване на холестерола и две лекарства за понижаване на кръвното налягане (БГНЕС).
Изследователите - в Иран и Великобритания - казват, че хапчето има огромно въздействие, но струва само стотинки на ден. Те предлагат да се дава на всеки над определена възраст в по-бедните

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД