Серотонинът е виновен за лошото есенно настроение

Серотонинът е виновен за лошото есенно настроениеСмяната на годишните сезони променя активността в метаболизма на серотонин, която най-вероятно е и причина за сезонните колебания в настроението, както и за по-сериозните сезонни афективни разстройства, смятат канадски учени.
Серотонинът е невромедиатор, който предава сигнали между нервните клетки (невроните) в главния мозък, които са отговорни за формирането на настроението, хранителното и полово поведение, обмена на енергия и съня. За това че той има отношение към сезонните промени в настроението науката подозира сравнително отдавна. Сегашното изследване на учените от Университета на Торонто в голяма степен доказва това предположение.
Канадските изследователи са изучили активността на серотонина при едни и същи хора през различните части от годината. При всички е било установено значително повишаване през есента и зимата, когато денят е много по-къс. При сравнение с метеорологичните данни е станало ясно, че активността на невромедиатора е максимална именно в дните, когато слънцето е най-малко, което доказва, че организмът изпитва недостиг от серотонин.
Според коментарите на други учени, получените данни убедително показват, че честата проява на симптомите през есенно-зимния период - по-лесна уморяемост, сънливост и преяждане, са свързани именно с недостига на серотонин.
"Здравна поща" i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД