Соевото мляко е полезно за мъжкото здраве

Соевото мляко е полезно за мъжкото здравеСоевото мляко е питателна и полезна алтернатива на кравето мляко. То съдържа множество благотворни съединения, които са особено полезни за мъжкото здраве.
Високите концентрации на изофлавони, белтъчини, витамини, минерали и минималните количества наситени мазнини помагат в предотвратяването и третирането на някои от най-разпространените здравословни проблеми на силния пол.
Въпреки полезността си, това мляко може да предизвика алергични реакции при нисък толеранс към соевия протеин.
Ако алергията към соя не е налице, няколко чаши соево мляко седмично поддържат и укрепват мъжкото здраве.
Сърдечносъдовите заболявания са водещ мъжки проблем в световен мащаб – честотата им е над два пъти по-висока, отколкото при жените. За предотвратяване на подобни състояния, кардиолози препоръчват хранителен режим беден на наситени мазнини и натрий, но богат на белтъчини. Една чаша соево мляко съдържа: 3,6 г мазнини, от които само 0,5 г са наситени; 6,3 г чист протеин и 104 калории.
Доброто отношение наситени към ненаситени мастни киселини промотира здравословните кръвно налягане и нива на холестерол, понижавайки риска от развитието на артериална хипертония.
Млякото носи още и 0,5 г полезни фибри и едва 7,6% от дневния прием на натрий.
Вторият най-жесток бич за мъжкото здраве е ракът: простатен, белодробен, колоректален и кожен са най-често срещаните. Високото съдържание на изофлавони е със силно изразени противоракови качества. Изофлавоните са група растителни съединения, които действат като фитоестрогени в човешкото тяло - влияят на хормоналния баланс и имат антиоксидантни свойства. Те благоприятстват вътреклетъчните ензими, белтъчната синтеза, растежните фактори потискат злокачествената клетъчна пролиферация – растеж, развитие и разпространение на туморни клетки в тялото.
Други антиоксиданти в соевото мляко са рибофлавинът и цинкът. Те улавят ракообразуващи свободни радикали и ги извеждат от тялото. Една чаша мляко снабдява с рибофлавин - 34,4% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) и с цинк – 10% от ОДП.
Този вид мляко е в помощ и на психичното здраве. Според данни на Европейската здравна агенция, психичните заболявания и депресиите са предпоставка за сериозно увреждане на общото здравословното състояние, а статистика от САЩ сочи, че те са причина за над 55% от самоубийствата - осмата водеща причина за мъжка смъртност в страната. Една чаша соево мляко съдържа значително количество витамин В6, който е ключов в синтезата на серотонин – неврохимикал, който има огромно влияние върху настроението. Магнезият в млякото също подпомага синтезата на серотонин, чиито завишени количества са по-ефективни от популярните антидепресанти в контрола над настроенията. Витамин D пък помага да се избегнат сезонните депресии, които често настъпват при смяна на метеорологичните условия.
Соевото мляко не бива да се приема ежедневно, понеже фитохормоните в него наподобяват човешкия женски хормон естроген. Неговото натрупване в тялото на мъжа може да предизвика нездравословен хормонален дисбаланс. Диетолозите препоръчват за оптимална полезност, то да се приема по една чаша през един-два дни.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД