Да се доверим ли на интуицията

Да се доверим ли на интуициятаВероятно ви се е случвало да изпитате отново странно усещане на пърхане на пеперуди в стомаха при важен избор за вас. Не, не става въпрос, за онази приятна тръпка, която ни облива при влюбване, макар че, ако се замислим и те имат много общо по между си.
Добър пример за подобна ситуация е, когато съвсем интуитивно се насочваме в дадена посока без да познаваме пътя, но се поддаваме на усещането от някаква необяснима сигурност, че това е правилният.
Всъщност, това усещане за пърхане на пеперуди в стомаха е сигурен показател, че интуицията ни се е включила, твърди клиничният професор по психиатрия в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, САЩ, д-р Джудит Орлоф, автор на редица заглавия за силата на интуицията и емоционалната свобода.
Интуицията е онова шесто чувство, съществуването на което не е потвърдено от науката, поради което съвременното общество и отхвърля като реално. Това обаче не означава, че то не е факт и не работи в наша полза. Напротив неизползването му може да е само в наша загуба.
Интуицията се дефинира като свръх бърза реакция на мозъка да прецени дадена ситуация и реши някакъв проблем на базата на житейския опит и някои външни признаци. Това обаче действително става толкова бързо, че остава на неосъзнато за самите нас ниво.
Интуицията не се основава само на база минал житейски опит, твърди проф. Орлоф. В областта на стомаха се отделят невротрасмитери, в отговор на определени дразнители от околната среда и емоциите, които изпитваме в момента, смята тя. Когато тези нервнотрасмитери се активират, ние изпитваме онова усещане в стомаха, което може да е под формата на приятното пърхане на пеперуди или негативното свиване в стомаха. При това усещане се изпращат сигнали в мозъка и именно то играе голяма роля за формирането на интуиция.
По-често се говори за интуиция при жените, като въпреки отхвърлянето й като разумен довод, често и се признава ролята за правилен избор. Интуиция обаче притежават и мъжете, но при тях заради обществено наложения стереотип за поведение, осланянето на шестото чувство е отхвърляно като алтернативен път за достигане на дадено решение от детството им. Мъжете са учени да бъдат рационални. Обществото ни признава рационалността. А има ли основание да отхвърля силата на интуицията?
Психиатърката е на мнение, че трябва да се „вслушваме“ в сигналите, които идват от страна на тялото ни, особено от тази част, където се намира под слънчевия сплит особено при взимането на важни решения или в неочаквани ситуации. И щом се появи това усещане да размислим още веднъж върху даденото разумно решение, тъй като съзнанието ни в момента най-вероятно изпуска даден детайл, който сетивата ни са уловили по неясни все още за нас сензорни канали.
Ако трябва експериментирайте, не случайно вероятно сте забелязали, че дрехата, на която случайно ви попада погледът в магазина с влизането в него, носите най-дълго.
Естествено, за да можете да използвате интуицията си правилно, във ваша полза, ще трябва да се научите и да я отграничавате от силните емоции, които изпитваме в даден момент като страх, паника, желание...
Съветът ни при всички случаи е никога да не пренебрегвате пеперудите в стомаха си, ако те се появят.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД