Рекордьори сме по консумация на сол

Рекордьори сме по консумация на солРезултатите от международното проучване InterSalt Study, обхванало 52 държави, сочат, че българинът държи рекорд по консумирани нива на готварска сол, като нивото на информираност за опасността от този навик е изключително ниско. Малко хора у нас заявяват, че са информирани за вредното влияние на солената храна по отношение на високото артериално налягане, още по-малко знаят, че голямото количество сол е рисков фактор за възникване на стомашен рак. В същото време друго проучване доказва, че у нас консумацията на бутилирани минерални и трапезни води е значително по-ниско от средното в Европа - 86 л на глава от населението за година при средно за континента 106 л.
Това количество е два пъти по-ниско от консумираното в страните рекордьори на Стария континент - Италия със 180 л. на човек за година и Германия със 173 л на човек за година. Българинът вече разпознава биопродуктите и е информиран за техните качества и предимства, но консумацията на такива храни у нас е все още малка и макар да бележи ръст, той е по-нисък от очаквания. Тези данни бяха представени на научна конференция под наслов „Добрата храна е сила”, която се проведе през уикенда в столицата с участието на експерти по хранене и диететика, производители и специалисти по маркетинг на храните.
В света се обръща все по-голямо внимание не само на безопасността на храните, но и на тяхното качество, на хранителната им стойност, както и на очаквания от тях здравен ефект. От няколко години вече се говори за „хранителни профили”, а в евродирективите вече се включи понятието „реформулиране на храните”, посочи в презентацията си доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика. Тя поясни, че това е една политика на Европейската комисия, целяща да насърчи производството на здравословни храни с намалено съдържание на сол, захар и мазнини, както и да наложи изискване за прагови нива на основните нутриенти в промишлено произвежданите хранителни продукти. Очаква се в скоро време да бъде публикуван отделен регламент на Европейската комисия, който да дефинира тези принципи и да посочи ясно новите изисквания за хранителните профили.
У нас вече са поставени основите на национална законодателна база за осигуряване на здравословно хранене на децата и учениците с приетите наредби и разработени рецептурници за детски ясли, градини и училища, припомниха лекторите на конференцията. Към по-висока информираност на хората по въпросите на здравословното хранене са насочени и мерките, включени в Националната програма за профилактика на хроничните заболявания, допълниха още те. Сега предстои да насочим вниманието си към храненето в болничните заведения и домовете за стари хора, посочи проф. Стефка Петрова от НЦОЗА.
Конференцията се провежда по идея на българската компания „Тандем” и намерението на организаторите е тя да се превърне в ежегодна традиция, като основният акцент в тези формати да бъде поставен върху участието на български специалисти и български компании с принос към здравословното хранене на хората у нас.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД