Прозявката не е от скука

Прозявката не е от скукаВсъщност човек не се прозява от скука. Независимо от погрешно разпространеното мнение за това защо хората се прозяват, прозявката не е признак на скучаещия човек, а на вълнение, което изпитваме. Стресът, до който води то, предизвиква загряване на мозъка, а прозявката е заложеният от природата механизъм той да се охлади, за да работи по-добре.
В отговор на възникнал стрес нервната ни система включва своя защитен механизъм - човек вдишва голямо количество въздух, който дава възможност мозъкът да се охлади. Затова и разбирането, че прозявката показва скука или желание да спим не е вярно - всъщност прозявката помага на тялото да се ободри.
Ако обърнем внимание, нерядко се прозяваме преди важно събитие - артистите се прозяват преди представление, студентите - преди изпит. По този начин психиката помага на организма да се подготви за предстоящото натоварване.
Любопитен факт е например, че често хората се прозяват преди екстремно изживяване - например скок с парашут. В този случай чрез прозявката тялото иска да потисне чувството на страх.
И от физиологична гледна точка прозявката е полезна - тя разширява дихателните пътища, увеличава количеството кислород в организма и по този начин нормализира кръвното налягане.
Заразността на прозявката не е нищо повече от подражателен рефлекс. Чрез изследвания и експерименти е установено, че на подобна „зараза” са податливи само хората, които са склонни да съпреживяват състоянието на околните.
Няколко любопитни факта за прозявката:
Етикетът да се прикрива устата, когато се прозяваме, не е нищо повече от суеверие - някога се е смятало, че докато се прозяваме, може душата ни да напусне тялото през устата, а също така оттам в нас да се вселят демони.
За 75% от хората е достатъчно да прочетат за прозявка, за да го направят и те.
Най-продължителната документиранa прозявка е от 1888 г. - според книгата на рекордите на Гинес някой си д-р Ли е докладвал за 15-годишно момиче, която се прозявалo непрекъснато в продължение на 5 седмици.
Прозявката е типична не само за хората, но и за много животни, включително извън света на бозайниците - например прозяват се също жабите и рибите. Но у отделните видове причините за наличието на този механизъм са различни. Антилопите се прозяват като знак към останалите в стадото, че са уморени и имат нужда от спиране за почивка, крокодилът се прозява преди да нападне, пилетата - като знак, че са гладни, а маймуните - за да покажат интереса си към представител на другия пол.
Бебетата започват да се прозяват още в утробата на майката.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД