Домакинската работа е полезна за здравето

Домакинската работа е полезна за здраветоСпоред данни, чистенето е най-полезното за жените физическо натоварване. В хода на мащабно международно изследване се твърди, че може да се смята за доказано, че редовната домакинска работа намалява риска от развитието на рак на гърдата за жените от всички възрасти, докато физическите упражнения носят голяма полза само на жените, достигнали менопаузата.
На науката отдавна е известно, че редовното физическо натоварване намалява риска от развитието на рак на гърдата и други онкологични заболявания, но все още не е напълно ясно кои разновидности на физическата активност са най-полезни в това отношение.
В изследване, проведено от сътрудници на Британския институт за изучаване на рака, са взели участие 200 хиляди жени от 9 европейски страни. Участничките са били наблюдавани в продължение на 6,5 години и за този период рак на гърдата е бил установен при 3 423 жени.
Младите жени значително по-рядко боледуват от рак на гърдата, но при тях това заболяване по-често завършва с летален изход.
Според учените, практически всички форми на физическа активност намаляват риска от развитието на рак на гърдата при жените, достигнали менопаузата, но те не оказват съществено влияние върху честотата на заболяванията при по-младите жени. Докато редовната домакинска работа съществено намалява риска за рак при жените от всички възрасти. Според изнесените данни, той е с 30% по-малък за жените, които не са в менопауза и с 20% по-нисък за жените след менопауза.
В публикация в изданието British Medical Journal изследователите подчертават, че физическото натоварване при изпълняване на домакинските задължения е по-малко интензивно, отколкото заниманията със спорт, но е по-редовно. Те смятат, че именно редовните физически натоварвания са най-важният фактор в профилактиката на онкологичните заболявания.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД