Червеното месо е полезно за психиката

Червеното месо е полезно за психикатаУмерената консумация на червено месо се отразява благоприятно на психическото здраве.
Според австралийско проучване жените, чиито хранителен режим не включва червено месо, е по-вероятно да страдат от депресия и тревожност.
Преминаването основно към протеини, като пилешко и риба, не е толкова здравословно, колкото се предполага, казват учените.
Досега по-скоро се смяташе, че консумацията на червено месо се отразява негативно на психичното здраве, тъй като потреблението му се асоциира с рискове за физическото здраве, но се оказва, че то е важен хранителен продукт, казва Феличе Джака от университета Университета „Дикин“, щата Виктория.
Проучването включва над 1000 жени. Установява се, че тези, които не консумират агнешко и говеждо месо, са два пъти по-застрашени от развитие на депресивно или тревожно разстройство.
Резултатът е подобен дори, след като изследователите взимат под внимание цялостния хранителен режим на участничките, както и други фактори като ниво на физическа активност, тютюнопушене, тегло и възраст.
Не се установява връзка между психическото здраве и други форми на протеини, като пилешко, свинско, риба или протеини на растителна основа.
Но, все пак не трябва и да се прекалява с червеното месо, подчертават учените. Консумацията му над препоръчителните количества също е свързана с увеличаване на риска от депресия и тревожност.
Червеното месо може да бъде здравословен продукт, тъй като съдържа високи нива на хранителни вещества, които са важни за физическото и психическото здраве, подчертават учените. Експерти препоръчват консумацията на червено месо да не надхвърля повече от 70 г на ден.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД