Отгледаха бъбрек в лабораторни условия

Отгледаха бъбрек в лабораторни условияБъбрек, отгледан в лаборатория, беше успешно трансплантиран и започна да произвежда урина, съобщи BBC News. Подобни техники за създаването на по-прости части от човешкото тяло са използвани вече при пациенти, но бъбрекът е един от най-сложните органи, правен досега. Изследванията показват, че създаденият бъбрек има по-малка ефективност от естествения, но регенеративната медицина обещава големи полета за развиване на откритието.
Бъбреците филтрират кръвта, за да изхвърлят излишната и преработена вода. Те са най-търсените органи за трансплантация, с най-дългите списъци на чакащи.
Техниката, която използват учените, се базира на използването на собствен бъбрек, от който се премахват всички стари клетки чрез детергентно отмиване. Така от бъбрека остава само скеле, подобно на малък кошер.
След това той се възстановява с клетки, взети от самия пациент. Така пасва винаги на пациента и се избягва необходимостта за доживотен прием на имуносупресори, за да не се отхвърли трансплантът.
"Здравна поща", Габриела КАЧЕШМАРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД