Оптимизмът носи много ползи на здравето

Оптимизмът носи много ползи на здраветоЗащо хората трябва да бъдат оптимисти, а не песимисти? В следващите редове може да се видят кои са причините, поради които човек трябва да е оптимист и какви са ползите от това.
Първо, оптимистите са по-успешни, както в личния, така и в професионалния си живот. По-големият успех идва от факта, че те са по-енергични и продуктивни. Според проучване на спортни отбори по-оптимистично настроените се представили по-добре от песимистите.
Оптимизмът има и много ползи за физическото здраве. Една такава полза идва от намаляването нивата на стреса.
Стресът вреди на здравето, тъй като повишава възпалителните процеси, отслабва имунната система, причинява главоболие и други. Оптимистичните хора също страдат от стрес, но те могат да го управляват по-ефективно от песимистичните. Според проучване оптимистичните хора се възстановяват по-бързо след травма или криза.
Оптимистите са с по-добро сърдечно здраве. Хората, които гледат от положителната страна на нещата, имат и по-добри показатели на холестерол. В проучване на близо 1000 мъже и жени на средна възраст тези, които съобщават за по-високи нива на оптимизъм, имат по-ниски нива на триглицериди и по-малко мазнини в кръвта.
Оптимистите също имат по-добри нива на кръвна захар и по-добри индекси на телесната маса. Също така се счита, че оптимистите е по-малко вероятно да пропушат. И още, те са склонни да бъдат по-щастливи в брака, отколкото песимистите.
Оптимистичната настройка е свързана и с дълголетие. Изследвания сочат, че оптимистите са щастливи хора и живеят по-дълго, отколкото песимистично настроените. Положително настроените хора също боледуват значително по-малко. В проучване на студенти от първи курс се показва, че по-оптимистично настроените се преборват по-лесно с настинките и боледуванията, както и по-ефикасно, отколкото тези, които са песимисти.
Същите са имали по-ниски нива на стрес, несигурност, безпокойство и като цяло са били по-успешни през първата си година, отколкото останалите.
Според специалистите оптимизмът трябва и може да се научи от ранна възраст. Обучението на деца на оптимизъм преди пубертета е от важно значение, тъй като това е периодът, в който тийнейджърите се сблъскват с редица проблеми, които могат да сринат психиката им.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД