Над 66% от възрастните по света някога са говорили насън

Над 66% от възрастните по света някога са говорили насън "Не мога да ям делфини!" или "Може ли кофа с вода, за да си напиша домашното?" са само част от странните неща, които хората говорят насън. Ново проучване хвърля светлина върху този феномен и разкрива някои от най-често споменаваните думи и фрази насън.
Говоренето насън е вид разстройство на съня, което е много често срещано. Много хора се събуждат, усещайки как мърморят нещо или дори крещят насън или партньорът им може да каже какво са говорили насън предната вечер. По последни данни говоренето по време на сън засяга около 5% от населението по света.
В действителност много по-голям процент от хората могат да изпитват това разстройство на съня при силни емоции, умора и напрежение. Учените твърдят, че повече от 66% от възрастните по света някога през живота си са говорили насън.
До момента не се знае много за говоренето по време на сън. Предполага се, че то възниква по време на REM-фазата (фаза на бързите очни движения). Учените смятат, че механизмите, които потискат говора и движенията по време на сън не функционират ефективно. Добрите новини в случая са, че говоренето по време на сън е относително безопасно състояние. Единственото неудобство е дискомфортът, който създавате на партньора си, който се опитва да спи до вас.
Проучванията, които са правени по темата разкриват, че говоренето по време на сън е свързано главно с негативни и вулгарни думи, които са насочени директно към някой човек. Резултатите показват и още, че в по-голяма част от случаите хората говорят насън тихо и много често неразбираемо. Крещене и високо говорене може да се наблюдава при хора, преживели силен стрес или напрежение.
Учените допълват, че когато хората говорят насън може да използват вулгарни думи, но в повечето случаи граматиката на изказа остава правилна. Това, което се знае е, че говоренето по време на сън не се различава много от говоренето в будно състояние. Това, което се говори по време на сън, най-често зависи от съдържанието на съня.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД