Ген от древността пази от диабет

Овцете са изгубили ген CLTCL1Древна мутация, за която се смята, че се е появила с първите опити на човека за готвене, може да предпази хората от повишаване на кръвната захар и диабет, твърдят изследователи. Учени от Лондонския Кралски колеж откриват мутацията, докато изследват ген CLTCL1, който е свързан с преработването на кръвната захар. Определено количество захар е нужна на тялото, за да осигури нуждите от енергия на мозъка. Голямото количество захар в кръвта води до отключване на диабет тип 2, когато тялото губи способността си да контролира количеството на кръвната захар.
Учените са открили, че почти половината от населението на земята носи генетична мутация, която подпомага контрола над количеството циркулираща в кръвта захар. Според тях тази мутантна форма на гена се е появила, когато хората са започнали да готвят храната си и започнали да се занимават с фермерство. "Готвенето и отглеждането на зеленчуци и животни за консумация означават по-големи количества на консумираната захар", твърди проф. Франсис Бродски, ръководител на изследването. Това е един пример за еволюция в действие, която повлиява метаболизма и обратно.
Учените сравняват ДНК при хора и няколко други животински видове. Те проследяват именно гена CLTCL1, като се връщат 500 млн. години назад, когато са еволюирали челюстните гръбначни. От тогава някои видове са изгубили гена като мишки, овце и свине, което предполага, че той не е важен за всички видове.
При хората, обаче, този ген не само, че не се е изгубил, но се е появила и разновидност. Матео Фумагали, пръв автор на проучването, споделя, че при съвременния начин на хранене с високото съдържание на захар в храната, тази генна мутация е благоприятна.
Старата форма на гена е била благоприятна поради различния тип на хранене. Генът е синтезирал определен вид протеин, който е задържал глюкозата в мускулите и мастната тъкан. С развитието на мозъка тялото имало нужда от по-големи количества захари, с което диетата също се променила.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД