При маларията кръвната захар може да дирижира биологичните ритми на паразитите

При маларията кръвната захар може да дирижира биологичните ритми на паразитите Маларията е заболяване, което се причинява от паразити и се разпространява чрез ухапване от комар. Хората, страдащи от малария, могат да повлияват своето състояние чрез храненето.
Проучване разкрива, че маларийните паразити в кръвта синхронизират своите жизнени процеси спрямо времето на хранене на гостоприемника си. При промяна на часовете на хранене настъпва и промяна в жизнения цикъл на паразитите. В проучването се казва, че биологичните ритми на паразитите силно се повлияват от нивата на кръвна захар.
Според изследователите възможността
за повлияване на биологичните ритми на паразитите посредством кръвната захар и лекарства е нова възможност за лечението на малария. Това означава, че промени в диетата биха довели до подобряване на състоянието при пациентите, а също и до ограничаване на разпространението на болестта.
Проучването е проведено в университета в Единбург. Учените измерват времето за размножаване на паразитите, тяхното развитие и нахлуването им в червените кръвни клетки чрез лабораторни изследвания.
Учените продължават задълбочените изследвания в областта. Предстои да се види в каква степен могат да се повлияват биологичните ритми на паразитите и какви други биологични механизми могат да се контролират чрез промяна в нивата на кръвната захар. Това ще помогне за развитието на нови лечения за паразитното заболяване.
Направени са и проучвания кои храни са подходящи и кои трябва да се избягват от пациентите с малария. Така например мазни и пикантни храни трябва да бъдат избягвани. Те забавят храносмилането и самия процес на възстановяване.
Храни, източници на пробиотици, каквото е киселото мляко, са изключително подходящи при заразените. Тя подобряват състоянието на стомашно-чревния тракт и засилват чревната перисталтика, а също усилват процеса на възстановяване.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД