Черният шоколад помага на зрението

Черният шоколад помага на зрениетоКонсумацията на големи количества шоколад може да възстанови и дори да подобри зрението, установиха американски биолози.
По данни на Световната здравна организация около 1,5 милиона души страдат от късогледство. Броят на децата и възрастните с нарушено зрение постоянно расте от средата на миналия век. Причината за това са не само    социалните фактори и растящото натоварване на очите, но и гените. Разпространението на късогледството кара учените и медиците да търсят нови методи за борбата с отслабването на зрението, които да не изискват хирургична намеса.
Например, консумацията на големи количества    моркови или боровинки    помагат на очите по-бързо да се възстановят от различни травми, но    не подобряват самото зрение.
Джеф Рабин и неговите колеги са решили да проверят една популярна народна теория, че    консумацията на шоколад подобрява работата на очите, съобщава БГНЕС. За да проверят това, те  поканили около 30 души с нормално зрение и късогледство. Направeни са няколко теста преди консумацията на шоколада и след това. Учените отбелязват, че нито експериментаторите, нито участниците в опитите са знаели какъв тип шоколад са похапнали и какво точно е проверено, което е осигурило чисти резултати.
Оказало се, че консумацията на тъмен, а не млечен шоколад подобрява работата на очите, повишава контрастността, която се проявява особено при четенето на текст с дребен шрифт. Силата на този ефект не била голяма, но тя не изчезнала при всички възможни проверки.    Това говори в полза на шоколада, който наистина помага на очите.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД