Д-р Елена СИРАКОВА, управител на ветеринарна клиника Vita Very-Стара Загора: Зачести ракът при домашните любимци

д-р Елена СираковаВсе по-често ветеринарните лекари диагностицират различни форми на рак при домашните любимци. Прогресът на онкологичните заболявания при кучета, котки, гризачи, порове и др., е наистина сериозен. Онкологичните заболявания в момента достигат до 8-10% от общата патология, казва д-р Елена Сиракова. Това поставя нови задачи пред ветеринарните специалисти за детайлно изучаване на туморните механизми и закономерностите на развитие, и методите на профилактика. Все още няма еднозначен отговор защо ракът при домашните любимци зачестява. Макроекологичните фактори са свързани с ултравиолетовото лъчение, йонизиращата радиация, вируси, химични "агресори". Микроекологичните - с генетични фактори, възраст, диета и др.
При нарушаване на генното регулиране - атака на вируси, химични влияния, пасивно пушене, хронични възпалителни процеси, рани, изгаряния, травми, въздействие на минерално-силикатни фибри в индустриалните зони, особено азбест..., се създават условия за нарушаване на баланса между нормалните и раковите клетки.
Ракът не е само злокачествен, има доброкачествени форми, напомня д-р Сиракова. На практика заболяването може да се развие в съединителна, в епителна тъкан - във всеки от органите. Нужна е прецизна класификация, диагностика и контрол с цел успешна профилактика и лечение. Изключително важна е връзката между ветеринарния екип и собственикът на животното, за ранната диагностика и успешното лечение на рака. Много методи за лечение на рак при хората вече са достъпни и трябва да стават все по-достъпни за лечението на животни, убедена е събеседницата ни. Използва се и опитът, вече натрупан от онкологични центрове за домашни любимци, съществуващи в не малко развити страни.
Домашните любимци са спътници на стопаните си, даряват ги с много радост и позитивни емоции. В отговор полуват грижи и любов. Диагнозата "рак" обикновено се приема с много страх и болка от стопанина. В много от случаите специалистите не могат да обещаят излекуване, но могат да удължат живота на любимеца и този живот да остане максимално качествен - без дискомфорт, без страдание. Различни вируси са причина за най-големия брой онкологични заболявания при различните видове животни. При кучетата, причинителят обикновено е папилома вирус. При котките - котешка левкемия (вирус), котешка саркома и котешки имунодефицитен вирус. При поровете най-често се среща лимфома. При зайците - аденокарцином на гастроинтестиналния тракт. При морските свинчета и чинчилата най-често срещан е невробластома, а туморът на млечната жлеза - при дребните гризачи като плъхове и хамстери. Кучетата с по-светла козина, особено с бяла козина, са предразположени към сквамозно-клетъчен карцином (рак на кожата), следствие на прекалено излагане на ултравиолетово облъчване, обяснява д-р Сиракова.
Специалистът съветва като профилактика на рака при домашните ни любимци, да осигурим на месоядните добро хранене, съобразено с възрастта, което означава наистина високо съдържание на месо, включително при гранулите, осигуряване на нужните витамини, особено "С". Важно е обаче в никакъв случай да не импровизираме сами, а да потърсим непременно опитен ветеринарен лекар, който да изработи оптималния хранителен режим.
Ветеринарна клиника Vita Very е на адрес: Стара Загора, ул. "Стефан Караджа" 101, телефон за връзка: 0887605810
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА
д-р Елена Сиракова Ветеринарна клиника Vita Very

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД