3D-принтирано сърце спаси живота на новородено

3D-принтирано сърце спаси живота на новороденоАмерикански хирурзи са успели да спасят новородено, благодарение на 3D-принтирано сърце. Лекари от детската болница “Морган Стенли” в Ню Йорк са използвали данни от ядреномагнитен резонас, за да принтират копие на сърцето на бебето с помощта на триизмерен принтер, пише "Индипендънт".
Органът е бил с необичайна структура и дупки в сърдечните стени. В такива случаи се извършва изключително сложна операция, но хирурзите са успели предварително да проучат сърцето и да разработят детайлна стратегия, благодарение на триизмерния модел.
“Преди ние трябваше да спрем сърцето, да го разгледаме и да решим какво да правим. С тази технология разполагахме с карта, която да ни води. Успяхме да коригираме сърцето на бебето само с една операция”, казва д-р Емили Баха, която e извършила операцията.
Изработването на прецизния триизмерен модел е финансирано от фондацията “Матюс хартс оф хоуп”. Основателят на фондацията Мари Хатчър посочва, че технологията ще промени коренно лечението на бебета със сложна анатомия на сърцето.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД