Дами, грижете се за мъжете, те са по-малко издръжливи

Дами, грижете се за мъжете, те са по-малко издръжливиВиновна за това е липсата на втора Х хромозома при тях. Y хромозомата прави мъжете по-силни физически, но значително по-крехки здравословно и психически. Предразположени са повече към по-голям брой туморни заболявания от жените. По-често и по-тежко се разболяват от грип, стафилококови инфекции, пневмонии, гастроентерити.
Процесът на кръвопроизводство при мъжете е значително по-неефективен, отколкото при жените. Следователно хирургичните намеси за тях са по-рискови. за капак им е нужен повече кислород, отколкото на жените, защото честотата на вдишването им е по-малка и по-дълбока от тази при "слабия" пол, т.е. в много случаи - при по-голяма височина, при по-замърсен въздух, мъжете се чувстват зле. Да не говорим, че в дробовете им попадат повече вредни вещества.
Предимство на мъжете на пръв поглед изглежда това, че имат по-малко подкожни мазнини и губят тегло при диети по-бързо, но малкото подкожна тлъстина означава и по-малко запас на енергия. Докато жената при системни натоварвания може периодично дълго време да освобождава енергия, при мъжете енергията се освобождава бързо и се изчерпва за кратко време. Това обяснява защо след ден, посветен на домашна работа вечерта жената е напълно способна да пожелае да излезе на разходка или купон, докато мъжът е буквално изчерпан.
Кардиолозите от Университета в Алабама са забелязали, че издържливостта на жената намалява с годините, но много по-бавно от тази на мъжа. Способността за натоварване при жените пада с 2% на всеки 10 години, а при мъжете с 10% за същия срок.
При момчетата се развива по-рано дясната половина на мозъка, а при момичетата - лявата, отговорна за четене, писане, комуникация. Докато при мъжете двете половини на мозъка са специализирани - лявата за комуникация, а дясната за пространствена ориентация, анализ и действие, при жените няма специализация на двете полукълба, съответно дори при инсулт дамите имат предимство при възстановяването. Другото предимство на жените е, че те са по-проницателни в преценката съответствие на думи и постъпки, емоционални нюанси, моментален анализ на съответствие между мимика и думи, между физически и емоционален статус.
Докато средностатистическия мъж се нуждае от 7 секунди за да прецени, че една жена му харесва и до четвъртата среща с нея обикновено е влюбен, в случай че не е настъпило някакво огромно разочарование, то на жените са им нужни седмици и месеци дори, за да почувстват любов, а не просто интерес и привличане. Природата се е погрижила за механизъм, предпазващ в по-голяма степен жените от прибързаност и разочарование.
При развод самоубийствата при мъжете са три пъти по-чести, отколкото при жените, а дълбоката депресия при мъжете след провал на сериозна връзка е над 10 пъти по-често срещана, отколкото при жените. С други думи дори мъжът да е взел решение за раздяла с дългогодишна партньорка, разривът му въздейства така, че често срива за дълго шанса му за успешна нова връзка, дори да е създал такава преди раздялата с предишната партньорка. Друг проблем при мъжете е склонността за изневяра не защото такава им е необходима, а заради самоутвърждаването и новостта на изживяването. Това често ги тласка към връзка с партньорки, много по-непривлекателни и подходящи за мъжа от вече избраната. Когато изневярата им не се приеме и бъдат отхвърлени от постоянния партньор, те на практика нямат адекватен път.
Така че, дами, грижете се за мъжете си! Те може и да са физически по-силни, но със сигурност са по-крехки.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД