Подправките, които охлаждат

Подправките, които охлаждатОсновната причина, поради която подправките охлаждат, е тяхното диуретично действие. Някои стимулират отделянето на урина, други - на пот, а това са двата естествени процеса, чрез които организмът се охлажда. Точно така действа и зеленият чай. За него казват, че 9 мин след изпиването на една чаша порите на кожата се отварят, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувства охладен.
Кардамон
Ако е на прах, може да се добави в чая или дори в кафето и също има охлаждащо действие. За разлика от кофеина, кардамонът премахва сърцебиенето.

Освен това млякото с кардамон има успокояващо действие и лекува дори депресия. Препоръчва се семенцата му да се дъвчат при проблеми със зъбите.
Канела
Полезна подправка, една от най-универсалните. Може да се сложи в кафето и чая, отива на много сладкиши, особено плодови и коледни сладки, но става и за свинско месо и най-вече за дивеч. Подобрява кръвното налягане, метаболизма, успокоява централната нервна система, сваля кръвната захар и помага на организма да се справи с неприятния ефект от жегите - ускорен пулс, повишена телесна температура, главоболие и т.н.
Джинджифил
Джинджифилът е пикантна подправка, поради което ускорява потоотделянето и ни помага да се охладим. Така действат и всички люти подправки, най-вече чилито. Джинджифилът има и диуретично действие. Домашната лимонада с вода (може и газирана), лимони, прясна мента и сок от пресен джинджифил се препоръчва в жегите като освежаваща и разхладителна напитка.
Куркума
Куркумата е от семейството на джинджифила. Тя подобрява топлорегулацията на организма, действа като диуретик и стимулира слюноотделянето.
Отива на ориз, пиле, зеленчуци, на месо. Но може да се приема и с прясно мляко. То извлича полезните съставки по-добре от водата. Освен това облекчава главоболието, тонизира и подобрява паметта. В Индия куркума се използва при хранителни натравяния.
Шафран
Има действие, подобно на това на куркумата и кардамона, но като бонус премахва подпухналостта на лицето и най-вече под очите, която се дължи на задържане на вода в жегите. Изводът е, че колкото по-хидратиран е организмът, толкова по-устойчив е на неприятните външни влияния на времето през летните месеци. Така че повече чай с билкови подправки и повече вода помагат на тялото да поддържа здравословна температура. Шафран се слага обикновено на пилешко, ориз, риба.
Кориандър
Според древната система за лечение и дълголетие аюрведа това е охлаждаща подправка, която спира паренето при уриниране и подобрява функцията на бъбреците. У нас се използват предимно семената - в колбаси или в месни ястия.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД