Най-полезна е почивката в собствената климатична зона

Най-полезна е почивката в собствената климатична зонаВсеки очаква с нетърпение и планира с желание своята лятна почивка. Но дали желанията ни съвпадат с това, което наистина е полезно за здравето ни? Бихме ви посъветвали, ако искате наистина да си починете добре, при това с най-голяма полза за здравето, да съобразите на първо място своя избор с подходящия за вас климат.

Средиземноморският климат
Под това понятие следва да се разбират не само крайбрежието и островите на Средиземно море, но и южният бряг на Крим, западна Калифорния, Югозападна Африка и Югозападна Австралия.
Средиземноморският климат е по-мек от типичния субтропичен. Всичко в него сякаш гали тялото и душата. Там по цяла година можете да носите леки дрехи и сандали на бос крак. Температурният комфорт отлично се съчетава с незабележимото закаляване, а многото слънчеви дни помагат за повишаване на настроението.
Прекрасният климат и близостта на морето дават възможност и за пълноценно и полезно за здравето хранене - леки и вкусни ястия от зеленчуци, плодове, риба и морски дарове. Ако смятате, че потенето е минус, не е така – поне в определени рамки то е полезно, защото спомага за изхвърлянето от тялото на крайните продукти на обмяната.
Красотата на пейзажа и историческите забележителности създават още един запас от положителни емоции. Не е случайно, че средиземноморските народи се усмихват и смеят по-често, отколкото например скандинавците и въпреки по-високия стандарт на шведи и норвежци, малтийците и гърците живеят по-дълго и по-щастливо. Всичко това е благодарение на мекия климат и яркото слънце.

Умереният климат
Учените твърдят, че най-полезна е почивката в собствената климатична зона. И посочват за това няколко сериозни аргумента:
Организмът е свикнал към своя климат и всяка промяна за него е стрес. Вътрешните биоритми на тялото се синхронизират с ритъма на околната среда. Затова и прекалените промени в температурата и влажността на въздуха са нежелателни.
Климатът на някои места може да е противопоказен...за определен етнически тип. Колкото по-близо е екваторът, толкова по-тъмна е кожата на местните жители и затова те не изгарят, но бялата кожа не е привикнала към такова силно слънце. Типичният европеец се чувства комфортно при температура на въздуха около 25 градуса. При тази температура жител на Гренландия би се изпотил – скоростта на обменните процеси при него ще се повиши с 15-30%, докато при човек, свикнал да живее в Бразилия или Австралия обменните процеси ще се забавят с около 10%.
Попадайки в “райската” климатична зона, човек става по-безгрижен. Но това не бива да притъпява вниманието ни - сламената шапка и светлите дрехи са задължителни, за да се намали вероятността от изгаряния и слънчев удар. Местната кухня е нетипична за стомаха ни и той може да се “разбунтува”.
Често ние не познаваме и начина на живот на новото място. Например жителите на Латинска Америка, Средиземноморието, Индия задължително спят следобед. И правят това не от мързел, а защото всяко занимание през тези най-горещи часове е противопоказано. Затова примамливото предложение за екскурзия в два след обяд до Рим или Помпей не е никак препоръчителна.
В зоните с умерен климат може да спортува по всяко време на деня, да се правят разходки на чист въздух. Възползвайте се от тази възможност – и едното и другото са полезни за здравето фактори, които ще направят почивката наистина пълноценна.

Такъв климат не ни трябва!
Арктика и Антарктида
Същите снегове и ледове като в Алпите, но тук никой не идва да кара ски. Причината е във вредното влияние на полярния климат – силни ветрове през цялата година и високо атмосферно налягане.
Тропици и екваториална зона
Задух, горещина, проливни дъждове и повишено атмосферно налягане.
Високи планини
Ветрове, огромна разлика в температурите през деня и нощта, разреден въздух. Всяко по-значително физическо натоварване е предизвикателство и шок за организма.

Къде е раят за почивка?!
Ако се има пред вид климатът, да! И те са най-малко два!
• Канарските острови: през цялата година там времето е слънчево, няма силни ветрове и неприятни изненади. Минималната температура през зимата е 17 градуса, а максималната през лятото - 23. Няма сняг, а дъждовете са рядкост.
• Кения: учените смята, че именно някъде там са е появил хомо сапиенс и това никак не е случайно. Температурата в страната, известна още като “мястото на вечната пролет”, варира между 14 и 27 градуса.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД