Ечемикът спира натрупването на холестерол в артериите

Ечемикът спира натрупването на холестерол в артериитеЕчемикът е зърнена култура, изключително богата на хранителни вещества като неразтворими фибри и магнезий. Културата носи много и значителни ползи за здравето. А кои са конкретните причини, поради които ечемикът трябва да се включва към ежедневното меню?
Заболяванията на сърцето са основен здравословен проблем, който засяга много хора в световен мащаб. Ечемикът е богат на вещества като ниацин и фибри, които спомагат за предотвратяване натрупването на холестерол в артериите. В този смисъл „държи настрана“ сърдечно-съдовите заболявания.
Зърнената култура е богат източник на цинк – жизненоважна съставка, която подпомага мъжката сексуална функция. Недостигът на цинк може да доведе до намален брой на сперматозоидите. Доказано е също така, че цинкът повишава нивата на хормона тестостерон у мъжете.
Поради високото си съдържание на неразтворими фибри, ечемикът спомага за загубата на тегло. В комбинация с вода фибрите набъбват в стомаха, като оставят усещането за ситост за дълго време.
Според проучване, консумацията на храни, богати на неразтворими фибри, помага за предотвратяване на камъни в жлъчката. Тези фибри помагат за по-бързото придвижване на храната и намаляват отделянето на жлъчни киселини. Всички тези свойства на ечемика го правят отличник в поддържане здравето на храносмилателната система.
Зърнената култура е ефективна и в борбата срещу раковите заболявания. Селенът е вещество, което може да се намери в ечемика. Той понижава риска от развитие на рак, като подпомага метаболитнте процеси, полезен е и при възстановяването на увредените клетки.
В допълнение, ечемикът съдържа още растителни лигнани и антиоксиданти, които също са причина за противораковите му свойства.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД