Ноктите също боледуват

Ноктите също боледуватБолестите, които могат да обхванат структурата на ноктите, се наричат онихопатии. Това са състояния, които се развиват в резултат на вродени и придобити въздействия в общ или локален порядък. Счита се, че причините за развитие на тези заболявания са много и разнообразни, предвид големия брой фактори, които могат да повлияят нокътното развитие в негативен аспект. Вродените онихопатии се развиват при различни генни дерматози - булозна епидермолиза и ектодермална дисплазия - пахионихия. За сметка на това придобитите заболявания на ноктите имат изключително голямо разнообразие.
Те могат да се развият в резултат на местно въздействащи дразнители. Такива са например физичните травми, вредното въздействие на химически елементи, биологични увреждащи причинители, като гъбичките по ноктите, кандидозни инфекции и плесени.
Сред общите заболявания на организма, които поразяват ноктите, най-голямо внимание привличат пациентите с анемия, както и някои чернодробни, ендокринни и неврологични смущения. Също така ноктите могат да заболеят в резултат на усложнени дерматози от псориазис, плосък лишей, атопичен дерматит, склеродермия и червен питириазис. Последващите увреждания от тумори също се срещат често в клиничната практика на много специалисти по кожни болести. Доброкачествените фиброми и злокачествените спиноцелуарни карциноми и малигнени меланоми имат силно увреждащо действие върху ноктите.
Какви са най-честите промени по ноктите?
Промените в цвета на ноктите са често срещани - при кои случаи?
В резултат на нарушения в кератинизацията, както и при някои чернодробни заболявания, като цироза, или при анемии ноктите често добиват изцяло нов вид. По повърхността им се появяват специфични белезникави петна, известни още като левконихия. При някои гъбични инфекции, псориазис, прием на тетрациклин или нанасяне на силно увреждащи лакове често ноктите придобиват жълтокафеникаво оцветяване. При злокачествения меланом или субунгвалния хематом, както и при прием на някои медикаменти от групата на антималариците или цитостатиците ноктите могат да придобият богата разлика в оцветяването си. Най-често продобиват ярко син цвят или тъмносин към черен.
Забелязват се и някои промени в структурата на ноктите
Могат да се срещнат следните няколко по-характерни промени. В някои случаи децата се раждат без нокти в резултат на генетичен дефект. Състоянието се нарича анонихия. При някои системни заболявания като прогресивна склеродермия или при неврологично обусловено гризане на ноктите, както и при дефект в генното инженерство се добива информация за промяна в размера и дължината на ноктите. Късите и недоразвити нокти се срещат още с името микронихия.
При железен дефицит се развива специфично хлътване на ноктите в техния център, добивайки форма на лъжица. Заболяването се нарича койлонихия. Също така силното задебеляване на нокътната плочка се среща значително често сред страдащите от заболявания на ноктите. Тази болест е известна като пахионихия. При субунгвалната хиперкератоза се забелязва отделяне на рогова материя в поднокътния слой. Заболяването се развива поради вроден генен дефект, който се изразява с усилена кератопоеза. Също така заболяването може да се предизвика като странична реакция на организма при псориатичната еритродермия, при хроничната екзема и други.
Още няколко важни и често срещани проблеми в нокътната структура
Нокът тип часовниково стъкло - развиват се при хронични белодробни и сърдечни болести. Ноктите придобиват вид на изпъкнало нагоре часовниково стъкло, а понякога може да се срещнат и специфичните барабанни пръсти.
Онихолиза - при някои физични или химични травми може да се срещне отделяне на нокътя от нокътното ложе на пръстта.
Онихорексис - изявява се с повишена чупливост на ноктите. Получава се при някои нарушения в чернодробната функция, както и при болестти на ендокринната система свързани с нарушение в нейната функционалност.
Точковидни депресии и напречни стрии - развиват се под формата на точковидни хлътвания в ноктите или под формата на стрии, наподобяващи вида на тези по кожата. Обикновено се развиват след тежки медикаментозни интоксикации, екземи и при псориазис.
Диагнозата на заболяванията по ноктите се поставя посредством някои микологични, бактериални и други изследвания, насочени към откриване на увреждащия агент за ноктите. За лечението на тези проблеми най-важно значение има редовният прием на витамини от група А и Е, както и мултивитамини комбинирани с някои микроелементи важни за укрепване на повърхностната обвивка на човешкия организъм.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД