Заседяването във фейсбук вреди на самочувствието

Заседяването във фейсбук вреди на самочувствиетоФейсбук се превърна в неразделна част от ежедневието ни и това е неоспорим факт. Дори и на работа прекарваме дълго време в разглеждане на снимки и постове на нашите приятели. Това обаче не ни се отразява никак добре, твърдят учени от Великобритания и САЩ.
Ясно е, че жените прекарват повече време в социалната мрежа от мъжете, а и публикуват доста повече снимки в сравнение с тях. Фотосите често са добре обработени и това създава доста тревожни мисли на нежния пол.
Оказва се, че колкото повече гледаме снимките на познатите си, толкова по-несигурни за своята собствена красота започваме да се чувстваме. Това е така, защото неизбежно се сравняваме с тях.
За да се разгледат това въздействие по-обстойно, учени от университета в Стратклайд, Охайо и университета на Айова са изследвали 881 жени.
Дамите е трябвало да отговорят на различни въпроси за честотата на използване на Фейсбук, храненето и цялостния им начин на живот. Очаквано, тези, които имали хранителни разстройства и не харесвали тялото си, били по-податливи на депресивни състояния и ниско самочувствие, сравнявайки се с други жени от социалната мрежа.
Изследователите посочват, че това няма нищо общо със сравняването с хора от шоубизнеса, които традиционните медии ни показват. Всяка жена вероятно мечтае да прилича на Анджелина Джоли или Кейт Мос, но популярните личности често ни изглеждат твърде далечни и нереални образи.
А в социалните мрежи красивите снимки, които виждаме, са на хора, които познаваме и това ни потиска много повече, ако не харесваме някои свои черти или фигурата си.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД