Новите идеи и старите спомени стимулират мозъка

Новите идеи и старите спомени стимулират мозъкаНови проучвания показват, че новите идеи, които имаме, научаването на нова информация, както и спомените, променят мозъчните ни клетки в положителна насока.
Проучване показва важна молекулярна промяна, която настъпва в мозъка, след учебен процес или при спомен, който изниква в съзнанието ни. Тази молекулярна промяна представлява стимулиране на производството на мастна киселина, благодарение, на която мозъчните клетки се свързват с протеин в мозъка, наречен делта-катенин.
Според изследователите тази биохимична модификация е от много важно значение и може да бъде ключът към разрешаването на причинно-следствения механизъм при редица умствени заболявания.
Учените откриват в животински модели два пъти по-високи нива на делта-катенин, след научаването на определена команда или при адаптирането към нова среда.
Досега делта-катенинът се е свързвал само с процесите на учене, но проучването показва, че неговите нива се повишават и в условия на стимулиране на паметта.
Според съавтора на изследването Шерназ Бамджи, предстоят още много изследвания за изясняването на твърденията и прилагането им в пълноценни и ефективни процедури и лечение.
Въпреки това, изследователите смятат, че получените резултати дават яснота по много въпроси, като например връзката между делта-катениновият дефицит и умствената изостаналост при някои хора.
Опитите показват, че при премахване на определена част от делта-катенина при здрави доброволци, се нарушават техните паметови процеси, тъй като процесът представлява изкуствено предизвикана мутация на гена.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД