Израстването в провинцията повишава риска от Алцхаймер?

 Израстването в провинцията повишава риска от Алцхаймер?Според мащабно проучване, израстването в провинцията удвоява риска от дегенеративното заболяване.
Хората, отгледани в провинциална област, са изложени на по-голяма опасност да развият болест на Алцхаймер, отколкото тези, които са се преместили там в по-късен етап от живота си, сочат резултатите.
На какво се дължи увеличеният риск, все още е загадка за учените. Причините може да са свързани с достъпа до здравеопазване, социално-икономически или други фактори, казва д-р Том Ръс от университета на Единбург. Затова изследванията по темата продължават.
Предишни проучвания също показват, че честотата на заболяването варира между градските и селските райони. Резултатите им обаче са неубедителни, поради различия в дефинициите за това какво представлява животът в града и провинцията, обяснява д-р Ръс.
Други рискови фактори, които се свързват със заболяването, са високото артериално налягане, коронарно заболяване, диабет.
Смята се, че роля за развитие на Алцхаймер има и степента на образование. Според учени, заболяването развиват по-често хората, които са ниско образовани и имат по-малко от 8 години обучение.
За да научат повече за връзката между начина на живот и болестта на Алцхаймер, изследователи от университета на Единбург и Лондонския университетски колеж анализират резултатите от десетки проучвания, проведени през последните десетилетия. Установява се, че хората, родени и израснали в провинцията, са с двойно по-висок риск от развитие на Алцхаймер по-късно в живота, в сравнение с живеещите в голям град.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД