"Аурата" предхожда офталмичната мигрена

"Аурата" предхожда офталмичната мигренаПри около 20% от случаите мигрената се предшества от известната в професионалния език "аура" (предвестник на мигренозния пристъп). Обикновено симптомите на аура продължават от 20 минути до 1 час, преди да настъпи главоболието. Става въпрос за различни зрителни смущения, при които болнияj вижда звезди, светлини или начупени зигзагообразни линии.
Мигрената е една верижна реакция, в която всеки елемент от  веригата може да предизвика искра, възпламеняваща фитила на главоболието. Офталмичният й вариант е от неврологичен произход, а така наречената "аура" е предизвикана от временни нарушения в дейността на мозъчната кора.

Прочети още...

Жените - 2,8 часа на ден за домакински работи, мъжете - 1,7 часа

Жените - 2,8 часа на ден за домакински работи, мъжете - 1,7 часаЖените, които извършват прекалено много домакинска работа, могат да влошат здравето си. Освен че прекарват цял ден на работа, жените основно работят сами вкъщи, но и имат отговорности към децата. Това означава, че те имат по-малко свободно време от мъжете.
Дългото работно време разрушава психическото и физическото здраве. Проучване установява, че жените са с по-голяма склонност да се преуморяват заради домашните задължения. Жените, които ходят на работа и
после работят вкъщи още няколко часа, увеличават риска от хронични белодробни заболявания, ранен диабет, сърдечни заболявания, артрит, астма и някои видове рак, в сравнение с жените, които работят около 30-40 часа седмично.

Прочети още...

В съня нищо не ни се струва абсурдно

В съня нищо не ни се струва абсурдноНевролозите смятат, че сънят е вид творческа самоизява. Той е необходим за мозъка като освобождаване от дневните грижи и стереотипи. В съня всичко е възможно. Дори и най-странните положения не ни се струват абсурдни.
Освен това сънят може да подскаже решение, да посочи изход. В него се проявяват многобройни информации, "складирани" в мозъка. По един подсъзнателен начин те се свързват помежду си и сами довеждат до логични заключения, използвайки данни, които обикновено убягват на съзнанието.

Прочети още...

Над 66% от възрастните по света някога са говорили насън

Над 66% от възрастните по света някога са говорили насън "Не мога да ям делфини!" или "Може ли кофа с вода, за да си напиша домашното?" са само част от странните неща, които хората говорят насън. Ново проучване хвърля светлина върху този феномен и разкрива някои от най-често споменаваните думи и фрази насън.
Говоренето насън е вид разстройство на съня, което е много често срещано. Много хора се събуждат, усещайки как мърморят нещо или дори крещят насън или партньорът им може да каже какво са говорили насън предната вечер. По последни данни говоренето по време на сън засяга около 5% от населението по света.

Прочети още...

Човекът, който получи Нобел за откриването на анафилаксията

Човекът, който получи Нобел за откриването на анафилаксиятаПрез 2020 г. ще се навършат 170 години от рождението на френският физиолог Шарл Робер Рише. Роден е на 26 август 1850 г. в Париж, в семейството на Алфред Рише, професор по клинична хирургия в медицинския факултет на Парижкия университет. След завършване на средното си образование Шарл Рише записва медицина в Парижкия университет, но скоро разбира, че не го интересува практическата медицина, а по-скоро изследователската работа и хуманитарните дисциплини, към които запазва интереса си цял живот.
В университета изучава хипнозата, храносмилателните секрети и влиянието на болката върху дейността на мускулите и нервите. През 1877 г. се дипломира, а една година по-късно защитава докторска дисертация, в която за първи път доказва наличието на солна киселина в секрета на стомаха при бозайниците, птиците и безгръбначните. През 1887 г. става професор по физиология в Колеж дьо Франс и се заема с изучаването на различните видове мускулни съкращения.

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД