Слънцето състарява кожата

Слънцето състарява кожатаС напредването на възрастта кожата става по-тънка, а честото излагане на слънце допринася за стареенето ѝ. UV лъчите правят кожата също по-чувствителна. Затова от съществено значение е тя да се предпазва от прекаленото излагане на слънцето, тъй като може да се окаже вредно за нея.

Има няколко причини, поради които слънчевите лъчи не влияят добре на кожата. Една от тях е, че се получават петна по нея.
Най-често те са с кафяв цвят и се появяват на местата, където кожата е била най-често изложена на слънце. Колкото повече време се прекарва навън и на слънце, толкова по-тъмнокафяви стават петната. Дори лекото слънчево изгаряне на кожата може да разруши горния ѝ слой, което да доведе до загуба на кожни клетки. Това пък може да предизвика рак на кожата - меланом.

Слънцето може да предизвика също появата на бенки, лунички и други слънчеви петна. То е един от основните фактори за застаряването на кожата, тъй като я изсушава, което води до фини линии, които впоследствие стават дълбоки бръчки. Ако се получи слънчево изгаряне, кожата се дехидратира, като се причинява и разширяване на кръвоносните съдове.

Има много начини за защита на кожата от слънчевите лъчи. На първо място, трябва да се избягва продължителният престой на слънце в най-горещите часове от деня. От важно значение е нанасянето на слънцезащитни продукти, по възможност натурални, за да се избегне слънчево изгаряне. Те трябва да се нанасят не само в слънчевите дни, но и в облачните, тъй като UV лъчите не могат да бъдат блокирани изцяло от облаците. Слънцезащитният крем трябва да се използва поне 15-20 минути преди излагане тялото на слънце, за да попие добре в кожата. Освен тялото, лицето също трябва да се предпазва от лъчите всекидневно. Не бива да се забравя и грижата за устните, тъй като в резултат от слънчевите лъчи, може да се предизвика тяхното сушене и поява на люспи.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД