По 60 аборта средно на ден в България, първи сме в ЕС

По 60 аборта средно на ден в България, първи сме в ЕССтатистиката не включва незаконните аборти, които се извършват извън регламентираните медицински заведения
Българските жени са направили 5 338 аборта в страната само за три месеца – от март до юни тази година.
Рекордьор е столицата София, като за близо 90 календарни дни са отчетени 907 аборта, което прави по над десет прекъсвания на бременности дневно, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи.
Това поставя България на челно място в Европейския съюз по извършени аборти спрямо броя на населението.
Веднага след София в негативната статистика се нарежда Пловдив с 541 аборта, а на трето място е Бургас с 386 прекъснати бременности за три месеца.

Прочети още...

Момче или момиче? Вече ще можем да избираме пола на бъдещото си дете

Момче или момиче? Вече ще можем да избираме пола на бъдещото си детеЯпонски учени от университета в Хирошима са открили метод, чрез който ще бъде възможно да се избере полът на бъдещото бебе.
Същността на новия метод се състои във въздействието върху 2 гена на рецептори (TLR7 и TLR8) и „изключването" на част от сперматозоидите, което позволява да се контролира полът на бъдещото потомство. За да се извърши процедурата, в изследването са използвани имуномодулаторите и антивирусни агенти резиквимод и имиквимод. Тези вещества се предлагат под формата на крем за външна употреба, като и двете се продават в аптеките.

Прочети още...

Българките - най-рано раждащи в ЕС

Българките - най-рано раждащи в ЕСБългарките най-често в ЕС раждат първото си дете преди навършване на 20-годишна възраст. Една от всеки осем жени през 2017 г. или 12,5% от младите майки у нас са родили първото си дете под 20-годишна възраст. Това сочи пореден доклад на европейската статистическа служба Евростат.
12,5% от общия брой първородни деца в страната ни преди две години са били родени от момичета под 20 години. Подобна е картината в северната ни съседка Румъния, която заема второто място с 12,1%, следвана от Унгария с 8,5% и Словакия с 8,1%.
През 2017 г. 129 момичета

Прочети още...

Кога и как пробиват млечните зъбки?

Кога и как пробиват млечните зъбки?Физическото развитие на бебето се оценява също по времето и последователността на пробиване на зъбите. Броят на зъбите на бебето до края на втората годинка се определя като от възрастта в месеци се извади 4. Разбира се, това е ориентировъчна информация. При някои деца зъбките поникват много рано, при други по-късно. За пробили се смятат зъби в различни стадии: от показването на режещия край на зъбчето над венеца до изцяло порасналия зъб.
Най-често зъбите пробиват по двойки. Обикновено първи се появяват двата долни резеца. Резци са предните осем зъба, които имат остри краища. Те са четири на горната и четири на долната челюст. След това пробиват четирите горни резеца. След тях се появяват още два долни резеца. Обикновено при момиченцата зъбите порастват по-рано, отколкото при момченцата.

Прочети още...

Искат промени за муковисцидозата

Искат промени за муковисцидозатаЗа въвеждането на генетичен тест за наличието на муковисцидоза при всички новородени настояха от Национална пациентска организация. Преди дни те изпратиха писмо до парламентарната комисия по здравеопазване, министъра на здравеопазването, здравната каса, финансовия министър и Експертния съвет по педиатрия, за да поставят проблема.
По думите им сега в България системно деца и млади пациенти с муковисцидоза загиват. „Към момента са известни над 1600 различни мутации на CFTR гена, които причиняват заболяването, а статистиката сочи,

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД