Скринингът и ултразвуковата диагностика дават до 99% яснота какво очаква бебето веднага след раждането

Сподели за "Здравна поща" д-р Милка САЛДЖИЙСКА, акушер-гинеколог в МБАЛ "НиаМед"

 д-р Милка САЛДЖИЙСКА, акушер-гинеколог в МБАЛ "НиаМед"Неотдавна в Медицински комплекс „Д-р Щерев” в София се проведе Седмият софийски симпозиум по репродуктивна медицина на тема „Ултразвук в репродуктивната медицина“. Над 120 лекари и специалисти по фетална медицина от страната и чужбина участваха, като не липсваше и старозагорско представяне. Д-р Милка Салджийска от старозагорската "НиаМед" сподели, че над 120 лекари и специалисти по репродуктивно здраве са присъствали на престижния симпозиум. Голям интерес предизвикаха лекциите на чуждестранните и българските лектори-притежатели на сертификат "Fetal medicine Foundation", казва д-р Салджийска. Това е сериозен документ за придобити стандарти при ултразвукова диагностика, какъвто притежава и тя.
В симпозиума като съпътстваща организация участва и ISUOG - международното общество за ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията. Най-важното от срещата е поставеното начало за изграждане на критерии за ранно и цялостно използване на съвременните технологии за сканиране на бременните жени. Делегатите на симпозиума подготвиха и декларация до министъра на здравеопазването, д-р Таня Андреева, и до националния консултант по репродуктивна медицина за въвеждане на ранен скрининг и ултразвукова диагностика на бременността.
Стандартите и критериите за изследването на бременността са от изключителна важност, казва д-р Салджийска. Статистическите данни за България от последните години показват слабо познаване и използване на възможностите на различните видове пренатален скрининг за вродени аномалии по време на бременността. Предстои изграждането на 6 центъра, в които да работят специалисти именно като одитори на решенията и прогнозата на всяка една бременност. При качествен скрининг на 99% е ясно какво очаква новороденото веднага след раждането. Tова е от съществено значение както за лекарите, така и за пациентите. Може да се каже, че през последнте 2-3 години пирамидата за наблюдение на бременността се преобръща. Допреди това контролът беше най-стриктен в края на бременността, а сега е ясно, че началото и особено периода на 13/18 седмица е изключително важен за плода. Скринингът и ултразвуковата диагностика трябва да бъдат използвани максимално и своевременно. Благодарение на апаратурата за лазертерапия, закупена от медицински комплекс "Д-р Щерев" вече е възможна и вътреутробна корекция, например при трансфузионния синдром на близначната бременност. А това значи повече и по-здрави бебета за България. Създаването на стандартите за скрининговите изследвания на бременността зависи от квалификацията на специалистите, затова в Стара Загора е напълно вероятно да бъде един от центровете за специалисти одитори, сподели д-р Салджийска.
"Здравна поща", Габриела КАЧЕШМАРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД